Tuzla proslavila 80 godina oslobođenja grada od fašizma, obilježavajući 2. oktobar kao dan ponosa i slobode

2. Oktobra 2023.

Drugi dan obilježavanja 2. oktobra započeo je polaganjem vijenaca i odavanjem počasti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijada Lugavića i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle, Nataše Perić na spomen obilježjima ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, zatim i na Slanoj banji. Na ovom svečanom događaju su prisustvovali brojni predstavnici Grada Tuzle, Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Vlade Tuzlanskog kantona, kao i predstavnici boraca i različitih organizacija i udruženja, zajedno sa mnogobrojnim građankama i građanima. Svi su zajedno odali počast onima koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine tokom Narodno-oslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine, kao i u odbrani od agresije koja je trajala od 1992. do 1995. godine, uključujući i civilne žrtve rata.

Nakon polaganja cvijeća na Slanoj banji, u Narodnom pozorištu u Tuzli, uslijedila je svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su prisustvovali predstavnici Predsjedništva BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade Tuzlanskog kantona, Grada Tuzle kao i predstavnici vjerskih zajednica, prijateljskih gradova Osijeka, Pečuha, Saint Denis, Linca i Rijeke, te predstavnici gradova u Bosni i Hercegovini, uključujući Goražde, Jablanicu, Neum i Bosansku Krupu. Na svečanoj sjednici govornici su uputili riječi podrške i zahvalnosti, te dodatno naglasili značaj ovog datuma i podsjetili nas na važnost jedinstva i solidarnosti u izgradnji bolje budućnosti.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić, koja je ujedno i otvorila sjednicu, istaknuvši važnost ovog dana, podsjetila je na hrabrost građana Tuzle i njihovu odlučnost da se suprotstave okupaciji. Savjetnica člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisa Bećirovića, prof. dr. Dženeta Omerdić, izražavajući duboko poštovanje prema žrtvama i hrabrim borcima, pozvala je na očuvanje vrijednosti koje su krasile taj period te naglasila važnost mira i saradnje u današnjem društvu.

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, govorio je o važnosti zajedništva i solidarnosti, te podsjetio na snagu zajedničkog djelovanja protiv svih oblika tiranije i nepravde.

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, zahvalio se svim građanima na njihovoj predanosti i doprinosu gradu, te kazao:”Tuzla ostaje grad otvorenih vrata, simbol različitosti i multikulturalnosti.Ukoliko budemo cijenili ovo što imamo, moći ćemo u budućnosti izgraditi državu po mjeri svih  njenih građana, suverenu, nezavisnu i sigurnu.”

Tradicionalno, povodom obilježavanja Drugog oktobra – Dana oslobođenja Tuzle, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća su uručena priznanja Povelja Grada Tuzle, kao simbolično priznanje Mehi Bajriću, Adnanu Mujkiću i Jasminu Salkiću, koji su dali izuzetan doprinos razvoju i ugledu grada. Tokom svečanosti istaknuta je važnost Tuzle kao simbola hrabrosti i otpora protiv tiranije, istovremeno slaveći 80 godina slobode i solidarnosti.

Grad Tuzla