U Gradskoj uprava Tuzla upriličen sastanak povodom obilježavanja 100 godina Husinske bune i Dana rudara

16. Decembra 2020.

U srijedu, 16. 12. 2020. godine, u Gradskoj uprava Tuzla, održan je sastanak u povodu obilježavanja 100 godina Husinske bune i Dana rudara. Sastanku su, pored gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, prisustvovali Senaid Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli i Kemal Gutić, dekan Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta Tuzla i Rejhana Dervišević profesorica Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla.

Na sastanku je dogovoren zajednički program obilježavanja, koji će biti organizovan u nedjelju, 20.12. i ponedjeljak, 21.12.2020. godine.

U svom obraćanju prisutnima, gradonačelnik Jasmin Imamović je izrazio veliko zadovoljstvo zbog zajedničkog obilježavanja ovog veličanstvenog jubileja, 100 godina Husinske bune i istakao da Husinska buna predstavlja jedinstven simbol radničkog otpora i borbe za ljudska prava, kao  i prvu pobunu protiv diktature tadašnjeg režima u istoriji bivše Jugoslavije, na što je Tuzla veoma ponosna. Gradonačelnik je podsjetio da je u tadašnjem Radničkom domu u Kreki, a sadašnjem društvenom domu u Kreki, u decembru 1920. godine, sindikat rudara donio odluku o stupanju u Generalni štrajk rudara Bosne i Hercegovine, u istoriji poznat kao Husinska buna.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, Sinan Husić,  i predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli, Zuhdija Tokić    izrazili su zadovoljostvo što je Grad Tuzla uzeo učešće u obilježavanju 100 godina Husinske bune i Dana rudara  i nadu da će naredne godine ovaj praznik rudari i građani Tuzle dočekati u povoljnijem ambijentu. “Naši komorati , prije 100 godina su zaslužili da ih slijedimo I da se borimo za bolje i humanije uslove rada rudara, za poštovanje kolektivnog i granskog ugovora”, istakli su predstavnici sindikata rudnika.

Dekan Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta Tuzla, gospodin Kemal Gutić, rekao je da će se obilježavanju 100 godina Husinske bune i 21. decembra – Dana rudara, nizom aktivnosti pridružiti i Rudarsko – geološko – građevinski fakultet Tuzla, koji na taj datum obilježava i 60 godina svog postojanja.

Utvrđeni Program obilježavanja 100 godina Husinske bune i Dana rudara će se odvijati uz strogo poštovanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera zaštite od epidemije koronavirusa.

Grad Tuzla

Grad Tuzla, Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH, Sindikalna organizacija Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli i Rudarsko – geološko – građevinski fakultet Tuzla obilježavaju

100 GODINA HUSINSKE BUNE I 21. DECEMBAR – DAN RUDARA

Program obilježavanja

Nedjelja, 20.12.2020.

11.00   Odavanje poštovanja i polaganje vijenaca na spomenik rudarima Husinske bune.

– Husino

12.00 Odavanje poštovanja i polaganje vijenaca na spomenik rudarima palim u Husinskoj  buni i revoluciji – Husinski rudar.

– Park kod BKC-a

Ponedjeljak, 21. decembar

10.00   Okrugli sto u organizaciji fondacije Istina, pravda, pomirenje, „Socijalna (ne)pravda u politici“

– JU Centar za kulturu/Dom mladih

11.00 – Obilježavanje 60 godina Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta

 

                                                                                      – Rudarsko-geološko-građevinski fakultet                           

12.00   Svečanost u povodu obilježavanja 100 godina Husinske bune

 

– Otkrivanje table na objektu koji je izgrađen na mjestu i po uzoru na nekadašnji Radnički dom u Kreki, u kojem je decembra 1920, godine sindikat rudara donio Odluku o stupanju u Generalni štrajk rudara Bosne i Hercegovine, u istoriji poznat kao Husinska buna.

– Otvaranje stalne postavke Muzeja istočne Bosne u Tuzli, pod nazivom „Naša Kreka“, autorica Nataše Perić i Vesne Isabegović.

                        – Novoizgrađeni objekat nalazi se na mjestu nekadašnjeg Radničkog doma u Kreki

18.00   Naučna konferencija „100 godina Husinske bune“ u organizaciji JU Centar za kulturu Tuzla

– Međunarodna galerija portreta

Napomena: Program obilježavanja će se odvijati uz strogo poštovanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera zaštite od epidemije koronavirusa.