U Gradskoj upravi Tuzle razgovaralo se o projektu “Izgradnja lokalnih partnerstava za smanjenje potražnje fosilne energije u sistemima daljinskog grijanja u istočnom Dunavskom regionu”

8. Juna 2023.

Gradonačelnik Grada Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić sa saradnicima, savjetnikom gradonačelnika, Slavkom Stjepićem i pomoćnikom gradonačelnika za Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, dr.sc. Miralemom Mulaćem, održao je sastanak sa koordinatorom Programa ekologije i klimatskih promjena Aarhus centra u BiH Denisom Žiškom, na kojem su razgovarali o mogućnostima saradnje na projektu REHEATEAST – Izgradnja lokalnih partnerstava za smanjenje potražnje fosilne energije u sistemima daljinskog grijanja u istočnom Dunavskom regionu.

Tokom sastanka, istaknuta je važnost alternativnih izvora energije kao što su solarna energija, toplotne pumpe i energetsko utopljavanje. Grad Tuzla već nekoliko godina radi na implementaciji projekata energetskog utopljavanja kako bi poboljšao standarde i kvalitet života svojih građana. Ova inicijativa ima za cilj smanjenje gubitaka toplote i povećanje energetske efikasnosti zgrada, što dovodi do smanjenja potrošnje fosilnih goriva i emisija štetnih gasova.

Kako je na sastanku prezentovano, ovaj projekat može omogućiti pristup finansijskim sredstvima, stručnu podršku i tehnička rješenja koja će pomoći Gradu Tuzli u daljim naporima ka održivom i energetski efikasnom razvoju, te je iskazan obostran interes za realizaciju ovog projekta.

Grad Tuzla