U Tuzli održan prvi Turistički forum

23. Maja 2023.

S ciljem okupljanja turističkih radnika, te predstavnika javnog i privatnog sektora kako bi na jednom mjestu razmijenili iskustva, razgovarali o  potrebama i inicirali buduće aktivnosti  za unapređenje poslovanja u oblasti turizma, danas je u Tuzli počeo dvodnevni Turistički forum 2023, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Grada Tuzle dr. sc. Zijad Lugavić. Organizator Turističkog foruma 2023 u Tuzli je Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.|

Tuzlanski kanton  ističe se brojnim turističkim atrakcijama, raznovrsnom turističkom ponudom, a blizina i prometrost tuzlanske zračne luke dodatni je potencijal koji je od velikog značaja za turizam.

Na forumu su  predstavljena dva velika projekta, Strategija razvoja turizma Tuzlanskog kantona 2022-2027. , koji je radio Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli, te “Visit Tuzla Canton“, sveobuhvatna audio-vizuelna prezentacija kulturno-historijskog nasljeđa, prirodnih bogatstava Tuzlanskog kantona, koji će putem različitih medijskih kanala biti predstavljen I široj javnosti.

Očekuje se da će Turistički forum 2023 doprinijeti jačanju kapaciteta učesnika i učesnica u njihovom budućem radu kroz dijalog s predstavnicima javnog i privatnog sektora. Na Forumu je upriličeno više prezentacija i panel diskusija koje kroz interakciju prisutnih učesnika, omogućavaju razmjenu mišljenja i savjeta s kolegama, kako iz oblasti turizma, tako i privrede i industrije.