U Tuzli počela trodnevna Internacionalna naučna Konferencija “Ekonomija integracija ICEI 2019”

6. Decembra 2019.

Grad Tuzla je domaćin  trodnevne Internacionalne naučne Konferencije “Ekonomija integracija ICEI 2019″, a organizatori su Ekonomski fakultet UNTZ i Grad Tuzla. Tokom konferencije su održane panel diskusije, naučne i studijske sesije. Danas, 6.12.2019. godine, upriličen je i centralni događaj, a riječ je o Biznis forumu posvećenom  potencijalima dijaspore za lokalni ekonomski razvoj, kao i konkurentnosti i poslovnom okruženju bosansko-hercegovačke ekonomije, u saradnji sa Gradom Tuzlom. Šesta naučna konferencija s internacionalnim učešćem „Ekonomija integracija“, I C E I 2019,  održava se od 05. do 07. decembra 2019. godine u Tuzli. U uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili predstavnici organizatora i surganizatora: prof. dr. sci. Meldina Kokorović Jukan, dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli,prof. dr. sci. Emira Kozarević, predsjednica Organizacionog odbora ICEI 2019,  prof. dr. sci. Sunčica Oberman Peterka, Ekonomski fakultet Univerziteta J.J. Strossmayera u Osijeku, dr. sci. Hasan Hanić, profesor emeritus, Beogradska bankarska Akademija, mr. sci. Kemo Sarač, pomoćnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, prof. dr. sci. Denijal Tulumović, premijer Tuzlanskog kantona i prof. Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla.

Obraćajući se prisutnima u ime Grada Tuzle, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić, je istakla: “Vizija Grada Tuzle je da je Tuzla pametan grad održivog razvoja, visoke kvalitete života i uključenosti svih građana, a svakako ima u cilju i osnaživanje saradnje sa dijasporom, što je urađeno i uvrštavanjem dijaspore u Revidiranu Strategiju razvoja Grada Tuzle za period 2019-2020. Ugodan je osjećaj biti u prilici podržati ovakav događaj, te mi posebnu radost i zadovoljstvo čini što se to dešava u Tuzli. Još jednom smo dokazali da zajedničkim radom akademske zajednice, nevladinog sektora i  lokalne zajednice možemo imati dobre i uspješno realizirane projekte, na koje svi možemo biti posebno ponosni”, te je svima poželjela uspjeh u daljem radu.

„Ogroman je doprinos dijaspore, sa naučne i praktične strane, kada su u pitanju ekonomija i lokalni ekonomski razvoj. Grad Tuzla nije propustio priliku da ove godine bude jedan od partnera koji organizuju ovu veliku konferenciju i Grad se uključio zajedno sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH- UNDP-om, a u dijelu konferencije je organizovan Biznis forum. Biznis forum je novina koja do sada nije bila na ovim konferencijama i mogu reći da smo zajedno sa UNDP-om kroz zajednički projekat “Dijaspora za razvoj” pomogli da ova konferencija dobije i jedan novi izgled. Što se tiče samog Biznis foruma, apsolutno se uklopio u ono što Grad Tuzla radi kroz projekat “Dijaspora za razvoj”, a koji se radi sa još desetinom općina u BiH i zajedno sa UNDP-om. Veoma nam je bitno da ovaj Biznis forum, koji se održava u narednim danima, bude dobra prilika da međusobno i pripadnici naučne strane, odnosno akademske zajednice i naravno privatnog sektora, uz ućešće javne uprave i UNDP-a, doprinesu lokalnom ekonomskom razvoju. U okviru Biznis foruma biće održana Panel diskusija na temu Potencijali dijaspore za lokalni ekonomski razvoj, čime želimo istaći značaj dijaspore za razvoj lokalnih zajednica. Također će biti organizovani i B2B (Business to Business) i B2G (Business to Government) susreti na kojima će privrednici međusobno komunicirati (B2B), a također privrednici će komunicirati i sa predstavnicima Gradske uprave Tuzla radi prevazilaženja problema u poslovanju (B2G)“, u najavi Biznis foroma kazao je Vedran Lakić, savjetnik Gradonačelnika.

Razmjenom ideja i iskustava kroz kritičko mišljenje, Šesta naučna konferencija ICEI 2019 ima za cilj pružiti odgovore kako poboljšati konkurentnost prevladavanjem negativnih trendova (e)migracija u smislu: jačanja institucija i politika za stvaranje okruženja koje motiviše ljude da ostanu u zemlji i privlači kvalifikovanu radnu snagu iz drugih zemalja,poticanja upotrebe doznaka za investiranje umjesto za potrošnju, ublažavanja negativnih fiskalnih uticaja,stvaranja povoljnog poslovnog okruženja u nacionalnom i regionalnom kontekstu,održavanja ekonomske stabilnosti i poticanja otvaranja novih radnih mjesta,povećanja kvaliteta postojeće radne snage modernizacijom obrazovanja, izgradnje kapaciteta za inovacije kroz jačanje saradnje između univerziteta i industrije na polju istraživanja, razvoja i inovacija.