U Tuzli se otvara Savjetovalište za osnaživanje i podršku mladih u društvu

10. Maja 2023.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, održao je danas sastanak sa predstavnicima JZNU Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla, JU Centar za socijalni rad Tuzla i JU Centar za kulturu Tuzla, na kojem je finaliziran dogovor o otvaranju Savjetovališta za mlade, kao vid pružanja usluga u cilju zaštite mentalnog zdravlja mladih i prevencije mentalnih oboljenja.

Na sastanku je gradonačelnik Lugavić kazao kako Grad Tuzla putem svojih ustanova može pomoći mladima, te je istaknuto razvijanje međusobne saradnje ovih ustanova sa ciljem osiguranja adekvatne koordinacije, pružanja usluga mladima, sa posebnim fokusom na mlade koji su žrtve međuvršnjačkog nasilja.

Projekat otvaranja ovog savjetovališta, jedinstvenog u BiH, od velikog je značaja i plod je osluškivanja potreba nevladinog sektora. “Na prošlogodišnjoj radionici koju je organizirao Omladinski pokret Revolt, mladi su iznijeli ideju pružanja dodatne psihološke podrške onima kojima je ona potrebna. Već tada smo počeli razgovore te smo nedavno došli u priliku da završimo projektnu aktivnost. Ovaj centar će kao jedinstven u BiH imati institucionalnu podršku te će podići kvalitet života građana na jedan viši nivo. Mislim da bi ostali gradovi i općine u BiH trebali pratiti ovaj primjer, kako bi svim građanima pružili adekvatnu pomoć”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Aktivnost je jako značajna jer se na neki način silazi u zajednicu, približava mladima kojima je često neugodno da se jave u zdravstvenu ustanovu, istakao je dr. Zlatko Kalabić, neuropsihijatar, medicinski direktor Doma zdravlja Tuzla, te je kazao da sve više mladih pati od anksioznosti i depresije. Zabrinjavajuće je da ovi psihološki poremećaji pogađaju čak i osnovce, a zbog stigme i diskriminacije rijetki se odlučuju za stručnu pomoć. Vremena su drugačija, roditelji više nemaju mnogo vremena za djecu. Također, djeca nemaju vremena jedni za druge, ne druže se i osamljuju se. Na sve to, veliki problem u BiH je i socio-ekonomska situacija, koju kao pojedinci vrlo teško možemo rješavati. Mi više nemamo srednje klase, sada su tu bogati ili siromašni, što se iskristalisalo među učenicima. Mislim da se djeca uče pogrešnim vrijednostima, a mi kao roditelji možemo mnogo toga učiniti. Potrebno je da se ponovno počnemo zbližavati, uz građenje osjećaja solidarnosti koji se u društvu gubi”.

Stručnjaci u Centru za socijalni rad u Tuzli u okviru svoje redovne djelatnosti svakodnevno rade sa mladima i osobama u riziku, koje se vezuju za trenutno aktuelne kompleksne situacije.” Želimo raditi na destigmatizaciji, a mladima će biti na usluzi psiholog koji će izvršiti procjenu u kontekstu mogućeg nastavka psihoterapije. Djeca kao maloljetnici će morati dolaziti sa roditeljima, ali i ukoliko nam se za pomoć obrate sami, mi ćemo ih primiti te kontaktirati osobu koja je odgovorna. Mi u Centru već imamo svoje porodično savjetovalište čije smo radno vrijeme prilagodili do 19 sati uvečer, dva ili tri dana u sedmici, međutim i dalje postoji sram od dolaska u takvu instituciju. Naš psiholog, ali i psiholog-pedagog će djelovati u sada formiranom savjetovalištu. U skladu sa potrebama, otvorena je mogućnost i da se koriguje radno vrijeme u kontekstu većeg broja dana u sedmici”, kazala je direktorica JU Centar za socijalni rad Lejla Sadiković.

U većini gradova u BiH pri primarnoj zdravstvenoj zaštiti djeluju centri za psihološku pomoć, međutim zbog bojazni od stigme i diskriminacije, mladi se ne odlučuju posjetiti takve ustanove. “Iz tog razloga, od iduće srijede zvanično će biti otvoreno Savjetovalište u cilju pružanja psihološke podrške mladima u suočavanjima sa izazovima svakodnevice. Savjetovalište će se nalaziti na spratu Ateljea Ismet Mujezinović Tuzla. Važno je istaći da nije potrebna zdravstvena zaštita (knjižica) i da je besplatno. Savjetovalište će za sada raditi srijedom od 12 do 14 sati”, kazao je direktor Centra za kulturu Tuzla Edin Jahić.

Prema riječima struke, brojni izazovi se nameću mladima u Bosni i Hercegovini, ali i njihovim roditeljima, zbog čega je poseban akcenat potrebno staviti na zaštitu mentalnog zdravlja.

Sastanku je prisustvovao i vd direktora JZNU Dom zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla,Samir Mačković.