Upriličen sastanak sa profesorom klasične gitare, Sanelom Redžićem, povodom manifestacije “Sedmica gitare” u Tuzli

16. Februara 2023.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, Zijad Lugavić, susreo se danas sa profesorom klasične gitare, Sanelom Redžićem, Tuzlakom koji živi u gradu Weimar u Njemačkoj.

Povod za sastanak je ovogodišnja manifestacija “Sedmica gitare”, koja će biti održana u Tuzli, u periodu od 16. do 22. jula, a čiji je tvorac i umjetnički direktor profesor Sanel Redžić.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić obećao je da će Grad Tuzla i ove godine, u skladu sa svojim mogućnostima, pružiti podršku u realizaciji ove kulturne manifestacije te dodao: “Hvala vam što ste došli i hvala vam za sve što radite za naš grad, naše građane i građanke, posebno djecu. Hvala vam što nas niste zaboravili i što želite da vaše iskustvo i znanje, koje ste po čitavom svijetu sticali i ostvarili, prenesete na našu djecu. Ja sam siguran da će i mladi s kojima vi radite kroz ovakve manifestacije ostvariti iste i još veće i bolje rezultate, a to zahvaljujući vama koji imate to iskustvo i znate kako ga prenijeti.”

Profesor Sanel Redžić istakao je značaj manifestacije “Sedmica gitare” za edukaciju i usavršavanje mladih gitarista u Tuzli, te je zahvalio vršiocu dužnosti gradonačelnika Tuzle Zijadu Lugaviću na prijemu i Gradu Tuzli na velikodušnoj podršci u realizaciji sličnih aktivnosti sa mladima tokom proteklih godina.

U okviru “Sedmice gitare” biti će održana četiri koncerta, individualne i grupne radionice, orkestar gitara, te slobodne aktivnosti. Među predavačima koji će učestvovati na ovogodišnjoj manifestaciji “Sedmica gitare” u Tuzli su i profesori sa muzičkih akademija u Evropi: Alejandro Cordova iz Meksika, Vojislav Ivanović (BiH, Grčka), Łukasz Kuropaczewski iz Poljske, Thomas Müller-Pering iz Njemačke, Sanel Redžić (BiH, Njemačka), István Römer iz Hrvatske, Elvis Sivčević i Belma Tuzović-Mujkić iz BiH.

Koncerti će se održavati u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” Tuzla, a nastava na nekoliko lokacija u gradu Tuzli, među kojima su Dom mladih i Međunarodna galerija portreta Tuzla.