Velika pokazna vježba spašavanja sa prekograničnim snagama održat će se u Tuzli 09. septembra

8. Septembra 2022.

Grad Tuzla će biti domaćin zajedničke prekogranične vježbe spašavanja pod nazivom “Spašavanje života prekograničnim snagama”, u okviru projekta COPRIS. U susret ovom događaju, koji će biti održan 09. septembra 2022. godine, danas je u Gradskoj upravi Tuzle održan pripremni sastanak svih predstavnika službi zaštite i spašavanja.
Učesnici su upoznati sa obimnim scenarijem, ulogama pojedinih učesnika i ostalim detaljima velike pokazne vježbe, koja će biti izvedena u tri faze, na području Kampusa Univerziteta u Tuzli i na Panonskim jezerima. Planirana je simulacija spašavanja ljudi i dobara u slučaju poplava, klizišta i zemljotresa.
U izvođenju vježbe će učestvovati najmanje 100 predstavnika službi zaštite i spašavanja iz Tuzle i Sremske Mitrovice, uz prisustvo građana i zainteresovanih učesnika.
Prilika je to i za predstavljanje nove opreme i tehničkog materijala, koji su nabavljeni tokom realizacije projekta COPRIS. Oprema je stavljena na raspolaganje relevantnim akterima zaštite i spašavanja, što doprinosi unapređenju i sigurnosti rada na terenu. Moguće je koristiti u svim ekstremnim uslovima, u akcijama spašavanja života u elementarnim nepogodama. Također, tokom projekta uspostavljena je čvrsta saradnja između službi zaštite i spašavanja iz Tuzle i Sremske Mitrovice, što omogućava brzo reagovanje partnera u slučaju prirodne ili druge nesreće, ukoliko to u budućnosti bude potrebno.
Podsjećamo, učesnici prekogranične vježbe spašavanja su Mješovita specijalizovana jedinica za hitne intervencije, Profesionalna vatrogasna jedinica – Služba civilne zaštite grada Tuzla, Služba za medicinsku pomoć JZNU Dom zdravlja „Dr.Mustafa Šehović“ Tuzla, Služba zaštite i spašavanja – Crveni križ/krst grada Tuzla, Služba za čistoću – JKP „Komulanac“ Tuzla, Služba za zaštitu i spašavanje životinja – JP Veterinarska stanica doo Tuzla, Služba za vodosnabdjevanje – JKP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla, Služba informisanja – RTV 7 Tuzla, Služba za asanaciju terena – JKP „Komemorativni centar“ Tuzla, Služba radio amatera – Klub radioamatera, Ronilački klub Sremska Mitrovica i Ministarstvo unutrašnjih poslova TK (PU Tuzla).
Projekat “Jačanje institucija zaštite i spašavanja – CoPRIS” doprinijet će primjeni i prilagodbi najboljih praksi za smanjenje rizika od prirodnih i drugih nesreća, s ciljem zaštite ljudi, okoline i imovine u jedinicama lokalnih samouprava, kroz efikasnu saradnju partnera iz Bosne i Hercegovine i Srbije.
Finansiranje i realizacija ovog projekta odvija se u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina – EU – IPA II Evropske Unije.
Grad Tuzla kao nosilac projekta, u partnerstvu sa Vodoprivrednim preduzećem „Sava“ Sremska Mitrovica, Crvenim križem/krstom grada Tuzla i Ronilačkim klubom Sremska Mitrovica, realizuje projektne aktivnosti u periodu od 24 mjeseca, u ukupnoj vrijednosti od 517.151,05 EUR.