U Tuzli formiran Zdravstveni savjet, održana konstituirajuća sjednica

30. Maja 2024.

U prostorijama Gradske uprave Tuzle, danas je održana konstituirajuća sjednica Zdravstvenog savjeta Grada Tuzle, na kojoj je gradonačelnik dr. sc. Zijad Lugavić svečano uručio rješenja o imenovanju šest članova koji će obnašati dužnost u ovom savjetodavnom tijelu tokom naredne četiri godine.

Gradonačelnik je istakao važnost konstituisanja ovog tijela sa ciljem da Grad Tuzla osigura provođenje zdravstvene zaštite na području grada u najboljem interesu građana. Razgovarano je i o aktivnostima koje će se poduzeti u narednom periodu a tiču se edukovanja građana o pravima pacijenata, ali i upoznavanja rukovodstva i zdravstvenih radnika s konceptom prava pacijenata, legislativom i odgovarajućim nužnim promjenama u zdravstvenim ustanovama.

Cilj Zdravstvenog savjeta Grada Tuzle je ostvarivanje i unapređenje prava pacijenata, pružanje podrške društvenoj brizi za zdravlje građana Tuzle te poboljšanje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite na lokalnom nivou. Ovo savjetodavno tijelo ima zadatak zaštite i unapređenja prava i interesa pacijenata, kao i obavljanja drugih poslova utvrđenih zakonskom regulativom.

Članovi Zdravstvenog savjeta birani su putem konkursne procedure, a predstavljaju različite kategorije organizacija, udruženja, ustanova i institucija. Među članovima su predstavnici organizacija pacijenata i udruženja za zaštitu prava pacijenata, mladih do 30 godina starosti, penzionera, komora i stručnih udruženja iz oblasti zdravstva, zdravstvenih ustanova, privatnih zdravstvenih praksi,  sindikata zdravstvenih radnika, te Organizacije Crvenog križa/Križa grada Tuzle.

Grad Tuzla