Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine

24. Novembra 2023.

Drage sugrađanke i sugrađani, građanke i građani Bosne i Hercegovine,

Danas, dok slavimo Dan državnosti Bosne i Hercegovine,  ponosni smo i zahvalni, sjećajući se važnih trenutaka koji su oblikovali našu historiju.

Prije 80 godina, na zasjedanjima ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, Bosna i Hercegovina je ponovno rođena kao Republika.

Te historijske činjenice su temelji na kojima počiva današnja Bosna i Hercegovina. Stoga je ovo prilika da se sa dubokim poštovanjem sjetimo i odamo počast svim hrabrim Bosancima i Hercegovcima koji su se tog dana, prije tačno 80 godina okupili u Mrkonjić Gradu, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a da bi potvrdili identitet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine.

Ponosno slavimo i  hrabre branioce Bosne i Hercegovine koji su, u agresiji 1992. godine, branili našu zemlju, ustavno uređenje i antifašističke tekovine ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a. Oni su bili prva antifašistička vojska nakon pojave novog fašizma u Europi.

Naša historija je ispunjena izazovima, ali i nevjerojatnom snagom naroda koji su se izdigli iznad svih poteškoća. Raznolikost kultura, jezika i tradicija čini nas jedinstvenima – to je naša snaga, naša izdržljivost koja nas čini jedinstvenim među narodima svijeta.

Bosna i Hercegovina ima potencijal za sjajnu budućnost, koji leži u našoj sposobnosti da se složimo oko zajedničkih ciljeva, suprotstavimo podjelama i gradimo mostove prema napretku. Vjerujmo u našu zemlju i radimo zajedno da postane izvor dobrih ideja i pozitivnih projekata.

Poručujemo novim generacijama da nema nemogućih ciljeva. Danas je prilika da se zajedno obavezujemo na izgradnju bolje zemlje za sve građanke i građane Bosne i Hercegovine.

Čestitamo vam Dan državnosti, neka bude podsjetnik na prošlost, inspiracija za sadašnjost i putokaz za budućnost.

Vjerujmo u Bosnu i Hercegovinu. Neka naša država bude izvor mira, prosperiteta i jednakosti za sve.

 

Dr.sc. Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle

Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle