Federalni ministar Lakić sastao se sa gradonačelnikom  Lugavićem

20. Oktobra 2023.

U Gradskoj upravi Tuzle, gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, sastao se sa ministrom energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine, Vedranom Lakićem, te v.d. direktorom Rudnika uglja “Kreka”, Elnurom Dizdarevićem. Na sastanku su prisustvovali i saradnici gradonačelnika kako bi razgovarali o važnim pitanjima koja se tiču razvoja grada Tuzle.

Ključna tema razgovora bila je rješavanje eksploatacionih polja na području grada Tuzle i dalji koraci koji će poduzeti, a radi razvoja grada, te nastavak saradnje na razvoju, na prostoru bivšeg  Rudnika Lipnica, gdje se nalazi JP RPC Tuzla-Inkubator Lipnica, s ciljem stvaranja povoljnih uslova za privredni razvoj i poduzetništvo na području grada Tuzle. Također, razgovaralo se o razvoju privrednih zona RPC Lipnica i Bukinja, te budućim koracima koji će podržati rast privrede u ovim zonama.

S obzirom da ministar Vedran Lakić, dolazi sa područja grada Tuzle, također su mu prezentirane važne inicijative za rješavanje putnih komunikacija u gradu. Razgovaralo se o produženju južne saobraćajnice i rješavanju problema kružnih tokova, uključujući Brčansku Maltu i kružni tok kod Termoelektrane, te o priključenju na petlju Šićki Brod, kako bi se poboljšala prometna povezanost grada i olakšala svakodnevna putna komunikacija  građana.

Također, razmotrena su i ostala pitanja i problemi sa područja grada Tuzle a koji su u nadležnosti Federacije BiH, sve u cilju poboljšanja razvoja grada i saradnje između lokalne samouprave i ministarstva nadležnog za energetiku, rudarstvo i industriju.

Grad Tuzla