Grad Tuzla donirao sanitetsko vozilo za Službu hitne medicinske pomoći JZNU Dom zdravlja Tuzla

2. Februara 2024.

Danas je gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, direktoru Javne zdravstveno-nastavne ustanove Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” Tuzla, prof.dr. Samiru Mačkoviću,  uručio ključeve novog sanitetskog vozila nabavljenog za potrebe Službe hitne medicinske pomoći navedene Ustanove.

Gradonačelnik  Lugavić je izrazio zadovoljstvo što Grad Tuzla može doprinijeti podizanju standarda rada ove važne medicinske službe, čime se direktno unapređuje zdravstvena zaštita građanki i građana Tuzle. “Sanitetsko vozilo predstavlja važan segment za rad Službe hitne medicinske pomoći, osim što imamo stručne ljude u Službi hitne medicinske pomoći, bez opreme je teško raditi. Vozilo je veoma značajno za pružanje brže i kvalitetnije medicinske pomoći građankama i građanima. Opremljeno je modernom medicinskom opremom, čime se unapređuje standard rada ove službe, omogućavajući im efikasnije intervenisanje i spašavanje života pacijenata. Siguran da će naša Služba hitne medicinske pomoći još kvalitetnije raditi i da će na ovakav način doći brže do pacijenata i spasiti veliki broj života, a ima li išta humanije i išta bolje od spašavanja barem jednog života a kamoli više života”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Direktor Ustanove, prof. dr. Samir Mačković zahvalio se na podršci Grada Tuzle, a posebno u segmentu brige za što kvalitetnijom zdravstvenom uslugom za građane Tuzle.

Sredstva za vozilo čija je vrijednost 170.000 KM obezbjeđena su iz budžeta Grada Tuzle,  a shodno  Zakonu o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara. Sanitetsko vozilo, koje je pogodno za sve terene, opremljeno je kompletnom opremom intenzivne medicinske njege, a koristit će ga i Jedinica intenzivne njege koja kao dio Službe zaštite i spašavanja djeluje pri JZNU Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović” Tuzla.