Grad Tuzla: Otkrivanje memorijalne ploče sa imenima ubijenih sugrađana ‘92.

20. Februara 2020.

Danas je u Tuzli, u naselju Slatina, gradonačelnik Jasmin Imamović, otkrio memorijalnu ploču sa imenima ubijenih sugrađana , koje su žrtve granatiranja sa položaja tzv. Vojske Srpske Republike na civilno stanovništvo u Tuzli dana 02.decembra 1992.

Tog za građane I građanke Tuzle tragičnog 02. decembra 1992. godine projektilima ispaljenim sa položaja Vojske Republike Srpske, u naselju Slatina ubijeno je osam građanki i građana Tuzle različitih nacionalnosti ( Šefika Bajić, Ivica Bajtalo, Blagoje Jović, Milena Ljubojević, Amir Mujačić, Faruk Šakambet, Anel Žunić i Hasnija Jusufović). Nekoliko stotina metara dalje, niz Rudarsku ulicu, istog dana ubijene su još dvije naše sugrađanke, kod zgrade poznate pod imenom “Zenica”, Daniela Miholić i Emira Sarajli, koja je bila u drugom stanju.

Memorijalna ploča sa imenima nastradalih sugrađana postavljena je u okviru projekta „Niko ne smije biti zaboravljen“, kojeg od prošle godine realizuje Fondacija Istina Pravda Pomirenje.

Memorijalnu pločicu sa imenima naših ubijenih sugrađanki i sugrađana, otkrio je Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a okupljenima su se prigodnim govorom obratili Jasmin Imamović, Gradonačelnik Grada Tuzle i Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje iz Tuzle.

Obraćanje Gradonačelnika Jasmina Imamovića, nalazi se na slijedećem linku; http://rtv7.ba/arhive/233809