Grad Tuzla podržao zapošljavanje ranjivih kategorija u Tuzli

27. Novembra 2023.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, danas je u Gradskoj upravi Tuzle potpisao 15 ugovora sa korisnicima podrške iz Budžeta Grada Tuzle u okviru projekta “Zapošljavanje ranjivih kategorija”. Sredstva u iznosu od 45.000,00 KM, namijenjena su podršci samostalnim djelatnostima i privrednim društvima registrovanim na području grada Tuzle.

Gradonačelnik Lugavić naglasio je da Grad Tuzla u kontinuitetu podržava zapošljavanje ranjivih kategorija stanovništva, te je ove godine podržano zapošljavanje 15 osoba, od čega se 13 odnosi na kategoriju mladih, jedna je osoba sa invaliditetom i jedna osoba je starija od 55 godina, i time Grad potvrđuje svoju ulogu partnera privrednim subjektima u olakšavanju zapošljavanja ranjivih kategorija stanovništva.

“Želim se zahvaliti svim privrednim subjektima koji su kroz ovaj projekat zaposlili naše sugrađanke i sugrađane i pružili im mogućnost prvog zaposlenja. Nama je ovo veoma bitno jer želimo i na ovakav način pomoći svim osobama iz ranjivih kategorija da dobiju mogućnost prvog zaposlenja. Nadam se i siguran sam da će nakon isteka devet ili dvanaest mjeseci ovi pojedinci nastaviti raditi i graditi svoju prosperitetnu budućnost”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Grad Tuzla putem Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, kroz ovaj projekat podržava samostalne djelatnosti i privredna društva registrovana na području grada Tuzle, u zapošljavanju ranjivih kategorija koji su u 2023. godini zaposlili ili će zaposliti nezaposlenu osobu iz Tuzle, a koja se nalazi ili se u trenutku prijema u radni odnos nalazila na evidenciji Biroa za zapošljavanje Tuzla.

Ranjive i teže zapošljive osobe obuhvataju osobe sa invaliditetom u procentu 60% i više, pripadnike manjinskih grupa (Romi), osobe starije od 18 godina koje su bile pod institucionalnom skrbi JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja ili SOS dječijeg sela, žene žrtve nasilja u porodici, mlade osobe u dobi od 18 do 35 godina starosti i osobe starije od 55 godina.

Grad Tuzla