Gradonačelnik Lugavić otvorio 17. Međunarodni Poljosajam u Breškama

20. Oktobra 2023.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, danas je svečano otvorio 17. Međunarodni Poljosajam, koji se održava u Breškama, od 20. do 22. oktobra 2023. godine. Udruženje poljoprivrednika Tuzlanskog kantona organizator je Poljosajma koji je okupio brojne izlagače, stručnjake i ljubitelje tradicije i ruralnog života iz cijele regije.

“Zadovoljstvo mi je otvoriti 17. Međunarodni Poljosajam u Breškama jer ovaj događaj predstavlja ne samo priliku za promociju naše bogate tradicije, već i za poticanje ekonomskog razvoja i turizma našeg grada. Kroz stručne rasprave i kulturne događaje, razmjenit će se iskustva i ideje za unapređenje ruralnog razvoja i turizma. Očekujemo da će ovaj sajam privući brojne posjetitelje, potaknuti lokalnu ekonomiju i očuvati našu baštinu za buduće generacije.”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Poljosajam u Breškama pruža posjetiteljima priliku da istraže bogatstvo tradicionalnih proizvoda, zanata, usluga, kulture, običaja, ruralnog turizma, tradicionalnih jela, te autohtonih grla stoke. Sajam je ujedno i prava prilika za promociju ruralnog nasljeđa, poticanje razmjene iskustava među zemljama regije, te uživanje u autentičnim oblicima zabave i kulture.

U sklopu sajma, održat će se i Međunarodni stručni skup pod nazivom “Tradicionalni proizvodi i usluge u funkciji ruralnog razvoja i turizma”, na kojem će stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije govoriti o važnosti očuvanja tradicionalnih vrijednosti i proizvoda za ruralni razvoj i turizam.

Na ovogodišnjem Poljosajmu održat će se promocija tradicionalne muzike, kao i Smotra konja, koja će uključivati brdske konjičke trke.

Grad Tuzla