Gradonačelnik Lugavić podržao otvaranje Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka

26. Aprila 2024.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, danas je učestvovao u svečanom otvaranju Roditeljske kuće u krugu Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Ovo je druga Roditeljska kuća ovog tipa u Bosni i Hercegovini, a izgradnju je podržala država Kuvajt sa 1,1 milion KM, dok je Vlada Federacije BiH zajedno sa društveno odgovornim kompanijama izdvojila 300.000 KM.

“Ovo je jedan veliki humani projekt za sve građanke i građane, ne samo grada Tuzle, nego i cijele Bosne i Hercegovine. Roditeljska kuća pruža uslove da djeca oboljela od raka budu sa svojim roditeljima tokom teškog procesa liječenja. Grad Tuzla je od prvog dana podržao ovaj projekt i izdvojio sredstva iz budžeta za njegovu izgradnju i planirajući kontinuiranu podršku kroz buduće budžetske cikluse.U rebalansu budžeta za rad ove kuće izdvojili smo 10 000 konvertibilnih maraka, to će biti iznos koji ćemo najmanje planirati u budućem periodu. Nastavit ćemo podržavati rad ove kuće kako bismo pružili pomoć onima kojima je najpotrebnija”, izjavio je gradonačelnik Lugavić.

Također gradonačelnik Lugavić je naglasio da  svi treba da se uključe i zahvalio svim privrednim subjektima, nevladinim organizacijama, pojedincima, općinama i gradovima koji su uzeli učešća u realizaciju ovog projekta, ali koji će i dati doprinos za pomoć radu ove kuće koja ima neizmjerni značaj za unapređenje kvalitete liječenja, ali i onih uslova koji prethode prije liječenja i tokom same terapije koje najmlađi pacijenti primaju na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Projekat izgradnje Roditeljske kuće pokrenulo je Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” s ciljem pružanja smještaja, psihosocijalne podrške i pomoći tokom procesa liječenja djece oboljele od raka. Gradonačelnik Lugavić istakao je značaj ovog projekta kao humane inicijative koja će poboljšati kvalitetu liječenja i pružiti podršku ne samo građanima Tuzle, već i cijele Bosne i Hercegovine.

Roditeljska kuća nije samo mjesto smještaja, već je i drugi dom i utočište za oboljelu djecu i njihove porodice. Grad Tuzla će i ubuduće izdvajati sredstva iz budžeta za podršku radu ove kuće, te će se truditi da poveća iznos u skladu sa rastom prihoda. Ova je samo jedan projekat humane akcije koje Grad Tuzla podržava, poput projekta “Koraci nade” namijenjenog ženama žrtvama nasilja u porodici.

Grad Tuzla