Gradonačelnik Lugavić podržao rad Inicijativne grupe za aktivno starenje MZ Solana

8. Decembra 2023.

Danas je gradonačelnik Tuzle, dr. Zijad Lugavić, prisustvovao svečanosti u povodu obilježavanja osme godišnjice postojanja i rada Inicijativne grupe Aktivno starenje u Mjesnoj zajednici “Solana”. Tokom susreta, gradonačelnik Lugavić imao je priliku sastati se s predstavnicima grupe, izraziti podršku njihovom značajnom radu te razgovarati i družiti se s članovima Inicijative.

Gradonačelnik Lugavić čestitao je osmu godišnjicu rada Inicijative, ističući važnost njihovog doprinosa kvalitetu života starijih osoba u Tuzli, naglasivši da Grad Tuzla dugi niz godina podržava ovaj projekt, posebno u 2021. i 2022. godini, kada je preuzeo puno finansiranje aktivnosti “Njega u kući za osobe treće životne dobi”. Također, zahvalio se Švicarskom crvenom križu što je pokrenuo ovaj projekt. “Trudimo se osigurati što bolje uslove i ambijent za život osoba treće životne dobi, jer su oni izuzetno važna grupa stanovništva u Tuzli. Nastavit ćemo održavati ovu lijepu saradnju sa našim starijim sugrađanima, koji su svojim radom i predanošću doprinijeli da Tuzla postane ono što jeste”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Na svečanosti je naglašeno da je Tuzla, u sklopu Memoranduma o razumijevanju i saradnji s Švicarskim crvenim križom, uradivši Strategiju za građane treće životne dobi, Tuzla  postala prvi grad u Bosni i Hercegovini s “age-friendly” strategijom za unapređenje položaja osoba treće životne dobi. Ova strategija, koja je razvijena 2020. godine, predstavljena je kao primjer dobre prakse u brizi o starijim osobama u sklopu regionalnog projekta Švicarskog crvenog križa. Globalna dekada zdravog starenja, proglašena na globalnoj razini do 2030. godine, postala je dio inicijative, a Tuzla se, usvajanjem navedene strategije, priključila globalnom naporu.

Koordinatorica Zekija Imamović, uručivši zahvalnicu gradonačelniku Lugaviću za doprinos i zalaganje u radu ove inicijativne grupe, zahvalila se na izdvojenom vremenu i dolasku, istakla je doprinos Inicijativne grupe, koji je već prepoznat u Tuzli i Tuzlanskom kantonu kroz organizaciju raznovrsnih aktivnosti i događaja, pridonoseći zajednici stvaranjem prostora za druženje i pružanjem podrške svojim članovima.

Grad Tuzla