Gradonačelnik Lugavić podržao radionicu o zaštiti geografskog porijekla “Majevičkog meda” u Tuzli

4. Novembra 2023.

U Domu prirode Ilinčica, JU Centar za kulturu Tuzla, danas je održana radionica posvećena prezentaciji projekta zaštite geografskog porijekla meda pod nazivom “Majevički med.” Događaj, koji je organizovalo pčelarsko društvo “Nektar” iz Tuzle,  podržao je gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić. U pozdravnom govoru, gradonačelnik Lugavić je naglasio važnost ovakvih inicijativa i podršku lokalnim proizvođačima meda, posebno onima koji stvaraju jedinstven proizvod kao što je “Majevički med”, koji je potencijal za razvoj lokalne privrede.

Na samoj radionici, predstavnici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine detaljno su prezentovali regulativu i oznake zaštite prehrambenih proizvoda, što je ključno za priznavanje i promociju geografskog porijekla proizvoda. Također, stručnjaci iz Hrvatske i Srbije podijelili su svoja iskustva o dobrim praksama i prednostima zaštite porijekla proizvoda, pružajući dragocjene informacije i uvide.

Među prisutnima su bili i predstavnici udruženja pčelara iz različitih gradova i općina, uključujući Tuzlu, Gradačac, Lukavac, Kalesiju, Ugljevik, Lopare, Srebrenik, Sapnu, Brčko, Gračanicu, Živinice, Rahić, Zvornik i Banoviće, što je svjedoči velikom interesu za ovu temu i zajedničku želju za unapređenjem proizvodnje meda u regiji.

“Majevički med” je prvi brendirani med u Bosni i Hercegovini, čime se ističe njegova jedinstvenost i kvaliteta. Ovakvim događajima želi se osnažiti pčelarstvo i poljoprivreda u regiji.

Grad Tuzla