Gradonačelnik Lugavić podržava inovativni model rada “Zbor građana” UG Front slobode za održivu i ekološki odgovorniju budućnost grada

19. Oktobra 2023.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, sastao se sa predstavnicima Udruženja građana “Front slobode” kako bi bolje upoznao njihov rad i ciljeve. Predstavnici Udruženja naglasili su predanost ekološkoj pravdi, društvenoj brizi i održivom razvoju.

Na sastanku su također predstavili inovativni model rada nazvan “Zbor građana”, koji se jedino provodi u Tuzli. Model uključuje organizovanje devet zborova građana u različitim mjesnim zajednicama unutar grada Tuzle. Tematski fokus zborova usmjeren je prema pitanjima od izuzetne važnosti za građanke i građane koji žive u tim mjesnim zajednicama. Od novembra 2023. godine Front slobode nastavlja s organizacijom zborova kako bi se i dalje čuo glas građana. Jedna od ključnih tema je smanjenje aerozagađenja, a gradonačelnik Lugavić izrazio je zadovoljstvo radi angažmana Udruženja u podršci ovoj inicijativi, koja je jedan od prioriteta rada Gradske uprave.

Gradonačelnik Lugavić naglasio je važnost promocije pozitivnih vijesti i akcija koje doprinose boljoj budućnosti grada Tuzle. Istaknuo je toplifikaciju kao ključnu temu, te da je budućnost smanjenja aerozagađenja usko povezana sa implementacijom mjera za utopljavanje objekata. “Ugradnja toplotnih pumpi, utopljavanje zgrada i druge mjere energetske efikasnosti koje Grad Tuzla sufinansira, osnovni su koraci prema smanjenju aerozagađenja, postizanju energetske efikasnosti i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije. Grad Tuzla, također, planira širenje solarnih panela i mreže centralnog grijanja kako bi poboljšao energetsku situaciju. U promociji i realizaciji ovih aktivnosti nam je veoma važna što veća uključenost građana i saradnja sa organizacijama civilnog društva”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Istaknuto je da je saradnja nevladinog sektora i lokalne zajednice ključna komponenta, jer je opredjeljenost Grada Tuzle uvijek bila stavljanje građana na prvo mjesto, te će zajedno raditi na strateškom ostvarivanju održivijeg i ekološki odgovornijeg razvoja grada.

Grad Tuzla