Gradonačelnik Lugavić podržava obrazovanje Roma

22. Marta 2024.

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, danas je prisustvovao svečanom potpisivanju ugovora s 67 korisnika stipendija romske nacionalnosti. Događaj je organizovalo Udruženje Roma “Euro Rom” iz Tuzle, a održan je u Plavoj sali JU Bosanski kulturni centar u Tuzli.

Gradonačelnik Lugavić je istaknuo podršku Grada Tuzle ovom projektu stipendiranja Roma i poticanja njihovog obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi. Također, naglasio je da Grad Tuzla radi na u inkluziji Roma u predškolske ustanove, naročitu u predškolsku ustanovu “Naše dijete”  ističući želju da se Romi što više uključe u sve sfere društva.

“Želimo da Romi što više budu uključeni u sve segmente našeg društva, i mislim da smo u Tuzli napravili najveći iskorak od svih sredina u Bosni i Hercegovini. Kada govorimo o inkluziji, Romi su u našem gradu zaista doživjeli potpunu inkluziju. Danas, u razgovorima s romskim udruženjima, ne postavlja se pitanje da li će Romi ići u osnovnu školu, već koju srednju školu će izabrati, što je jasan dokaz velikog napretka koji smo ostvarili.

Posebno me raduje činjenica da imamo nekoliko profesora doktora nauka romske nacionalnosti u našem gradu, što još jednom potvrđuje da su Romi neizostavan dio našeg društva. Također, Tuzla je prva jedinica lokalne samouprave koja je osigurala zagarantovano mjesto za nacionalne manjine u svom gradskom vijeću. S obzirom na visok postotak Roma u našem gradu, što im omogućuje da budu izabrani na izborima i da na taj način u potpunosti predstavljaju romsku populaciju, promovišu njihovu kulturu, jezik, različitost i običaje.

Kroz međusobno upoznavanje, razbijamo barijere i postajemo bliži jedni drugima. To je prava ljepota našeg života – raznolikost koju ovdje imamo i koju svi zajedno živimo”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Danas je ugovore potpisalo 67 korisnika stipendija romske nacionalnosti, od kojih 51 učenik (23M/28Z) koji redovno pohađa srednju školu u školskoj 2023/2024 godini na području Tuzlanskog kantona i 16 studenata (4M/12Z), koji su redovno upisani na fakultete/univerzitete na području cijele Bosne i Hercegovine u akademskoj 2023/2024 godini.

Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla je za tri projekta potpisalo Memorandum o saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, koje im također pruža podršku u inkluziji obrazovanja Roma. Projekti, ukupne vrijednosti od oko 1.000.000,00 KM, finansiraju se od strane Evropske unije (EU) i Romskog obrazovnog fonda (REF), a realizuju se u okviru regionalnog projekta “Regionalna akcija EU za obrazovanje Roma: Povećana obrazovna podrška i mogućnosti za romske učenike na Zapadnom Balkanu i Turskoj (RARE), faza II”. Ovi projekti namijenjeni su romskim studentima koji su redovno upisani na fakultete/univerzitete na području cijele Bosne i Hercegovine, pružajući im finansijsku podršku, mentorstvo, treninge, te posredovanje u zapošljavanju, s ciljem povećanja pristupa i učešća romskih studenata u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Grad Tuzla