Gradonačelnik Lugavić potpisao 232 ugovora sa korisnicima podrške u okviru projekta “Siguran start”

27. Novembra 2023.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić danas je u Narodnom pozorištu u Tuzli potpisao 232 ugovora sa korisnicima podrške Programa raspodjele sredstava iz Budžeta Grada Tuzle namjenjenih za podršku privatnim preduzećima i poduzetnicima po projektu “Siguran start” za 2023. godinu, u ukupnom iznosu od 300.000,00 KM.

Gradonačelnik Lugavić naglasio je da je ovo dokaz predanosti Grada Tuzle razvoju privrede i poticanju poslovnih ideja. Kroz razne projekte, Grad pruža pomoć i podršku u registraciji djelatnosti te putem budžetskih aktivnosti osigurava linije podrške privrednicima, poput projekta “Siguran start”, koji podržava novoregistrovane obrte u prvoj i drugoj godini poslovanja.

“U okviru Projekta “Siguran start” fond podrške je, u odnosu na prošlu godinu, povećan za 80.000,00 KM, i time je obezbjeđena podrška za dodatnih 53 privrednika. Prošle godine podržali smo 179 kompanija, a ove godine 232. Ono što  mi je drago jeste da je među podržanim korisnicima veliki broj mladih i žena, pa se 124 obrta odnosi  na žensko poduzetništvo i poduzetništvo mladih. To je još jedan dokaz da je Grad Tuzla opredijeljen prema mladima i prema ranjivim kategorijama i u pravom smislu riječi je i njihov partner”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Sredstva iz Budžeta u ukupnom iznosu od 300.000,00 KM, Grad Tuzla dodjeljuje putem Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, podržavajući subjekte koji su registrovali djelatnost u 2022. godini, za drugu godinu poslovanja i novoregistrovane subjekte koji su djelatnost registrovali u 2023. godini, na području grada Tuzle.

U okviru Projekta “Siguran start” fond podrške je u ovoj godini povećan za 80.000,00 KM, omogućavajući podršku dodatnih 53 privrednika. Za drugu godinu poslovanja, Grad Tuzla će pružiti podršku za 108 korisnika novčane podrške, dok će 124 korisnika dobiti sredstva za pokretanje novih poslovnih poduhvata.

Program raspodjele sredstava iz Budžeta Grada Tuzle namijenjenih podršci privatnim preduzećima i poduzetnicima imaju za cilj poticanje ekonomskog razvoja na lokalnom nivou. Ovaj projekt ima ključnu ulogu u unapređenju poslovnog ambijenta u Tuzli, stvarajući povoljne uslove za rast i razvoj lokalne privrede. Grad Tuzla ostaje posvećen partnerstvu s građanima i privrednicima kako bi zajedno izgradili prosperitetnu budućnost.

Grad Tuzla