Gradonačelnik Lugavić prisustvovao svečanoj promociji posvećenoj Adilu Zulfikarpašiću

3. Novembra 2023.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, učestvovao je na svečanoj promociji posvećenoj Adilu Zulfikarpašiću, koja je sinoć održana u Tuzli, u Ateljeu Ismet Mujezinović, u okviru predstavljanja Bošnjačkog Instituta Fondacija Adila Zulfikarpašića iz Sarajevo. Ovom prilikom su promovisana izdanja “Put u Foču” autora Adila Zulfikarpašića i “Bibliografija Adila Zulfikarpašića” autorice Narcise Puljek – Bubrić.

Na svečanom događaju, gradonačelnik Lugavić je srdačno pozdravio prisutne, istakao važnost ove večeri, te je kazao: “Ovo je prilika da se zajedno prisjetimo lika i djela Adila Zulfikarpašića, istinskog velikana našeg vremena i jednog od najvećih dobrotvora savremenog bosanskohercegovačkog društva. Njegova ljubav prema istraživanju, kulturi i kulturnom nasljeđu, te posvećenost društvenom napretku ostavili su neizbrisiv trag. Adil Zulfikarpašić bio je ne samo političar i historičar, već i veliki filantrop koji je svojim djelima obogatio našu bosanskohercegovačku zajednicu i ostavio nasljedstvo budućim generacijama. Filantropija nije samo darivanje za dobrobit zajednice, ona ujedno i ističe najviše vrijednosti koje jedna osoba ili organizacija mogu imati. Uvjeren sam da je gospodin Adil Zulfikarpašić, kao jedan od najistaknutijih filantropa u novijoj historiji naše zajednice, svojim djelima motivisao i druge pojedince i organizacije da urade slične stvari za dobrobit našeg društva, jer posljednjih godina svjedočimo sve većoj prisutnosti filantropskih djela, ne samo pojedinaca, nego i organizacija, kompanija i društava.”

Na književno-izložbenoj večeri program je moderirao prof.dr. Izet Šabotić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i izvršni direktor Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla. Također, v.d. direktorica Bošnjačkog Instituta, Amina Rizvanbegović Đuvić izrazila je zadovoljstvo što je ovo veče organizirano u kući Ismeta Mujezinovića, prijatelja i istomišljenika Adila Zulfikarpašića, te prisutnima predstavila život i anegdote iz života Adila Zulfikarpašića. Posebno se osvrnula na njegov odnos sa tuzlanskim umjetnicima, poput Mevludina Ekmečića, čiju su izložbu prije nekoliko godina organizovali Centar za kulturu Tuzla i Bošnjački institut Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Izložbu su organizovali Centar za kulturu Tuzla, Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Bošnjački institut Fondacija Adila Zulfikarpašića. Izložba će ostati otvorena za posjetitelje do 12. novembra, a svečanost je upotpunjena izvedbom Gradskog vokalnog ansambla Tuzlanke prigodnim muzičkim programom.

Grad Tuzla