Gradonačelnik Lugavić razgovarao s predstavnicima FMERI i Projekta EU4Energy o pravednoj tranziciji

22. Novembra 2023.

U Gradskoj upravi Tuzle, gradonačelnik, dr.sc. Zijad Lugavić održao je danas sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI), te projekta “EU4Energy – Podrška Evropske unije energetskom sektoru u BiH”, na kojem  su prezentovani glavni aspekti pravedne tranzicije, kao i primjeri dobre prakse iz EU, te nekih susjednih zemalja.

Gradonačelnik Lugavić izrazio je spremnost za realizaciju projekta, te kazao:”Sigurni smo da ćete nam dati dobre smjernice, a Grad Tuzla je voljan da implementira sve ono što ide u korist naših građanki i građana, te je otvoren za sve privrednike i dobronamjerne ljude. Svi zajedno trebamo raditi i razmjenjivati radnu snagu. Na raspolaganju smo u punom kapacitetu da ovaj projekat s ciljem postizanja održivih energetskih rješenja dovedemo do kraja na obostrano zadovoljstvo”.

Projekt “EU4Energy” pruža tehničku podršku Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije u komunikaciji i podizanju svijesti o procesima pravedne tranzicije, te jačanju kapaciteta lokalne samouprave u pripremi preduslova za razvojne procese s ekonomskog aspekta.

Sastanku su prisustvovali Zoran Bogunović i Corina Murafa iz projekta EU4Energy, predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije Begajeta Habota i Amir Halilčević, te sekretar Grada Tuzle, Almir Šuta.

Grad Tuzla