Gradonačelnik Lugavić svečano otvorio 12. Tuzla Film Festival

21. Oktobra 2023.

U Narodnom pozorištu u Tuzli, gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, sinoć je svečano otvorio  12. Tuzla Film Festival, koji je okupio zaljubljenike u film i umjetnost iz regiona I šire.

Na svečanom otvaranju ovogodišnjeg festivala  gradonačelnik je izrazio svoje zadovoljstvo što se Tuzla ponovno pretvara u središte filmske umjetnosti. “Tuzla je uvijek bila grad kulture i umjetnosti, a Tuzla Film Festival je manifestacija koja slavi filmsku umjetnost i talenat naših reditelja, glumaca i filmskih stvaralaca”, kazao je gradonačelnik Lugavić

Nakon otvaranja festivala, publika je imala priliku pogledati film “Umri prije smrti” reditelja Ahmeda Imamovića, u kojem su glavne uloge ostvarili Adnan Hasković, Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Rade Šerbedžija i Maja Jurić.

Organizator Festivala je Magic Factory u saradnji sa organizacijama Eventus i Human, a Festival će trajat do 24. oktobra, pružajući publici priliku da pogleda najnovija filmska ostvarenja iz regiona i šire. Filmski program obuhvata kategorije kao što su dokumentarni, kratki, animirani i buduće generacije kratkometražnih filmova. Najbolji filmovi u svakoj od ovih kategorija, prema ocjeni stručnog žirija, bit će nagrađeni prestižnom Vilom TFF-a.

Osim filmskog programa, Festival će također organizovati i 25. Međunarodni festival dokumentarog filma, u okviru kojeg će između ostalih biti prikazan i film o legendarnoj Raziji Mujanović pod nazivom Velika Raza urađen u produkciji BHRT-a, kao i film Mile Turajlić “Dosje Labudović: Nesvrstani” koji će prikazati putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, ličnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. Najbolji film na ovom festivalu bit će nagrađen statuom Rudar.

Također organizovat će se i razne radionice “Tuzla Grad Filmske Kulture” sa profesionalcima iz filmske industrije za sve zainteresovane, pružajući priliku za učenje i razmjenu iskustava.

Grad Tuzla