Gradonačelnik Lugavić učesnik panela o energetskom siromaštvu u Bosni i Hercegovini

19. Oktobra 2023.

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, učestvovao je u panel diskusiji posvećenoj energetskom siromaštvu u Bosni i Hercegovini, koju su organizovali Caritas Švicarske i Centar za ekologiju i energiju Tuzla. Panel, pod nazivom “Energetsko siromaštvo – ključni problem u energetskoj tranziciji BiH”, okupio je stručnjake, predstavnike civilnih organizacija, lokalnih vlasti i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tokom panela, učesnici su govorili o izazovima povezanim s energetskim siromaštvom u Bosni i Hercegovini, te o aktivnostima u cilju smanjenja energetskog siromaštva i povezivanja svih nivoa vlasti u rješavanju ovog problema.

Gradonačelnik Lugavić je naglasio potrebu za razumijevanjem ovog problema te zajedničkim naporima u pružanju podrške građanima koji se suočavaju s energetskim siromaštvom.

Također je istakao da energetska tranzicija ima dubok i neizbježan utjecaj na zajednicu te da je Grad Tuzla izradio strategiju koja je usmjerena na ublažavanje energetskog siromaštva ugroženih domaćinstava. Ova strategija uključuje programe socijalne zaštite, podizanje svijesti i edukaciju građana o energetskom siromaštvu, te rješavanje izazova s kojima se suočavaju domaćinstva u riziku od energetskog siromaštva. Također je istakao važnost podsticanja mjera energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Vizija Grada Tuzle za eliminaciju energetskog siromaštva bazira se na stvaranju energetski efikasne i održive zajednice u kojoj nitko neće biti zapostavljen.

Svi učesnici panel diskusije složili su se da je saradnja svih relevantnih organizacija i institucija od suštinskog značaja za prevazilaženje problema energetskog siromaštva u Bosni i Hercegovini te postizanje održive energetske tranzicije.

Grad Tuzla