Gradonačelnik Lugavić učestvovao na konferenciji “Ekonomija integracija– ICEI 2023”

8. Decembra 2023.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, danas je učestvovao na osmoj internacionalnoj naučnoj konferenciji “Ekonomija integracija– ICEI 2023”, koja se održava u Hotelu Mellain u Tuzli.  Ova dvodnevna konferencija okupila je stručnjake iz oblasti ekonomije, turizma i integracija sa centralnom temom “Održiva ekonomija i turizam u procesu pridruživanja Evropskoj uniji”.

Gradonačelnik Lugavić naglasio je značaj ovog događaja za grad, kanton i državu, ističući ključne elemente konferencije koji obuhvataju održivu ekonomiju, ekonomski razvoj turizma, te proces pridruživanja Evropskoj uniji i NATO savezu. U svom izlaganju, istakao je da vještačka inteligencija ima ključnu ulogu u transformaciji ekonomskog razvoja, obrazovanja i javne uprave na mnogo načina, da ova tehnologija povećava produktivnost, stvara inovativne poslovne modele, poboljšava tržišnu konkurentnost, omogućava bolje upravljanje podacima, ubrzava pružanje usluga, poboljšava interakciju s građanima, te predviđa trendove i potrebe. Gradonačelnik je naglasio da vještačka inteligencija ima sposobnost unapređenja rada, pružanja novih mogućnosti, te transformacije načina na koji radimo, učimo i upravljamo javnim sektorom. Također, istakao je i važnost poštovanja etičkih smjernica i odgovornog korištenja vještačke inteligencije kako bi se osiguralo da ove tehnologije služe dobrobiti društva u cjelini. U svom obraćanju, gradonačelnik Lugavić je izrazio optimizam povodom doprinosa konferencije: “Očekujem da će donijeti brojne naučne teze i nove trendove u razvoju ekonomije i turizma, kao i iskustva koja su ključna za naš put ka Evropskoj Uniji i NATO savezu.”

Konferenciju je organizovao Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli, u saradnji sa šest fakulteta iz regije, iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Učesnici su imali priliku prisustvovati različitim sesijama, uključujući plenarne sesije, specijalne sesije o umjetnoj inteligenciji u obrazovanju i istraživanju, naučnoistraživačke sesije, studentske sesije o upravljanju projektima u doba start-up-a, te biznis forum sa pet panela i preko 25 panelista.

Na otvorenju konferencije, prisutnima su se obratili predstavnici organizatora: dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof. dr. sci. Meldina Kokorović Jukan, predsjednik Organizacionog odbora ICEI 2023, prof. dr. sci. Edin Osmanbegović, predsjednik Programskog odbora ICEI 2023, prof. dr. sci. Bahrija Umihanić i predsjednik Beogradske bankarske akademije, prof.dr.sci. Hasan Hanić. Konferenciju je u ime rektorice Univerziteta u Tuzli otvorio prorektor za naučnoistraživački rad, prof. dr. sci. Nermin Sarajlić.

Grad Tuzla