Gradonačelnik se sastao sa Otpravnikom poslova Ambasade Republike Makedonije u BiH

30. Januara 2017.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović susreo se danas, u Gradskoj upravi, sa Otpravnikom poslova Ambasade Republike Makedonije u Bosni i Hercegovini Aleksandrom Krstevskim. U toku sastanka razgovaralo se o mogućnostima za unapređenje ekonomske i kulturne saradnje, te potrebama formiranja bosanskohercegovačko-makedosnkog biznis kluba, sa malim i srednjim preduzećima, u cilju što boljeg povezivanja tržišta i promocije privrednih potencijala.

Gospodin Krstevski čestitao je Imamoviću reizbor za gradonačelnika Tuzle i zahvalio na podršci u radu Udruženju građana porijeklom iz Makedonije i prijatelji „Zajedno“ iz Tuzle, čija je predsjednica Violeta Joveva, također, prisustvovala današnjem susretu. Govoreći o svojim iskustvima tokom ranijih posjeta, gospodin Krstevski naglasio je da Tuzla posjeduje sve elemente kosmopolitskog grada. Gospodin Krstevski je istakao da Makedonija i BiH održavaju veoma dobre međunarodne odnose, koje je moguće unaprijediti konkretnim primjerima saradnje.

Gradonačelnik Imamović istakao je da se dugogodišnje prijateljstvo između naroda Makedonije i Bosne i Hercegovine posebno ogleda i njeguje u kulturnoj saradnji i da treba razgovarati o stvarima u kojima se nalazi zajednički interes. Gradonačelnik Imamović je naveo da su sport, ekonomija i kultura odavno okončali tranziciju i da postojeću saradnju treba pretvoriti u obostranu korist. Gradonačelnik Imamović je istakao i to da je za jačanje jednakosti i ravnopravnosti, na ovom području, potrebno mijenjati Ustav Federacije BiH i paradigmu iz koje potiču nepovjerenje i nacionalizam, kako bi se obnovila ekonomija i saradnja. Gradonačelnik Imamović je napomenuo da grad Tuzla bilježi pozitivan trend zapošljavanja, čime je oboren dvadesetpetgodišnji rekord u otvaranju novih radnih mjesta, na području grada, u oblasti građevinarstva, trgovine, proizvodnje, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i drugim oblastima i da je, upravo zbog toga, ovaj momenat veoma povoljan za širenje ekonomske saradnje i povezivanje sa prijateljskim zemljama i gradovima u regionu.