Gradonačelnik Tuzle upriličio prijem za Francesca Giangrandija, nekadašnjeg predsjednika Provincije Ravena i počasnog građaninam Tuzle

10. Septembra 2016.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, danas je u zgradi Gradske uprave, upriličio prijem za Francesca Giangrandija, nekadašnjeg predsjednika Provincije Ravena, koji je za iskazanu humanost i naročiti doprinos razvitku, od 2006. godine proglašen počasnim građaninom Tuzle. Zahvaljujući gospodinu Giangrandiju i gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću sa Provincijom Ravenna, 2002. godine, potpisan je Protokol o prijateljstvu i saradnji, u okviru kojeg je do danas u Tuzli realizirano nekoliko desetina veoma vrijednih i značajnih ekonomskih, socijalni i drugih projekata. Na prijemu je bio prisutan i student Emir Terzić, koji se zahvalio Francesku Giangrandiu koji mu je u odlučujućem trenutku pomogao da se liječi i definitivno izliječi u Bolonji.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zahvalio se u ime građana Tuzle za sve što je do sada za Tuzlu uradio Francesco Giangrandi zajedno sa svojim saradnicima.

„Francesco Giangrandi, bivši predsjednik Provincije Ravena jedan je od najvećih prijatelja koje je Tuzla imala u posljednjih 20 godina. Upoznali smo se u Sarajevu, a 2002. godine je prvi puta bio u Tuzli. Od tada smo realizirali niz različitih projekata.  Na primjer fontana na Sonom trgu je njegova zasluga ili različiti projekti energetske efikasnosti ali najvažnije u svemu tome je što se radilo o iskrenom prijateljstvu. Mnogo dragocjenije, od onoga što su projekti komunalne infrastrukture, ekonomska i komunalna podrška gradu Tuzla, jeste humani odnos Francesca Giangrandia prema građanima Tuzle, a posebno djeci. Veliki broj sredstava obezbjeđen je u Provincije Ravena, za liječenje građana Tuzle. Mnogo života je spašeno u zadnji čas. Tu je primjer Emira Terzića, kada nije bilo vremena, Francesco Giangrandi i tadašnji premijer Italije Prodi, sa kojim je prijatelj, poslali su predsjednički avion u Sarajevo po našeg Emira. Danas je to jedan sjajan momak koji nema više zdravstvenih problema. Tu su i projekti brige o velikom broju djece bez roditeljskog staranja. Realizovano je i mnogo projekata edukacije, na stotine učenika ugostiteljske škole mi smo zajedno sa Francescom Giangrandijem slali, da kao kuhari, konobari i recepcioneri rade u hotelima i eksluzivnim ugostiteljskim objektima Ravene, Riminija i drugih turističkih centara Italije. Tamo su usavršili zanat, naučili talijanski jezik i danas su dobro plaćeni i cijenjeni kuhari i ugostiteljski radnici širom BiH i Evrope.

Francesko Giangrandi je izjavio: „Nakon što sam, na jednoj konferenciji u Sarajevu upoznao Jasmina Imamovića, poslije nekoliko mjeseci, te 2002. godine, došao sam u Tuzlu. Još su se vidjeli ožiljci od rata. Zainteresovali su me projekti koje je tada Jasmin pripremao, pričao je o rekonstrukciji, izgradnji jezera, sojenicama, trgu soli i muzejima. Pitao sam se kako će realizovati sve te projekte. Svaki puta kada sam poslije dolazio u Tuzlu, vidio sam kako se obnavlja i razvija grad. Danas više ne mogu da prepoznam Tuzlu. Ja koji dolazim iz Italije mogu reći da je Tuzla najljepši grad u Bosni i Hercegovini. I mislim da građani imaju lijep, multikulturalan grad, grad u kojem danas živi mnogo kultura i različitih religija, u slobodi i zajedničkom životu. U proteklom periodu, sarađujući sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i njegovim saradnicima realizovali smo mnoge važne projekte, socijalne, ekonomske i želim reći da sam prilikom svake svoje posjete primijetio značajan razvoj, ovo je danas preporođen grad. Danas je uz mene jedan poznati poduzetnik iz Italije i već imamo planove šta zajedno da radimo u Tuzli. Nadam se da ću za nekoliko mjeseci imati priliku da se ponovo sastanem sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem“, izjavio je Francesco Giangrandi.