Gradonačelniku Lugaviću učenici Elektrotehničke škole predstavili Projekt građanin/Ja građanin

15. Novembra 2023.

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, danas je ugostio učenike četvrtog razreda odjeljenja T9 Elektrotehničke škole u Tuzli. Posjeta učenika je organizovana u okviru Projekta “Građanin/Ja građanin”, kao dio nastavnog programa predmeta “Demokratija i ljudska prava”. Učenici su gradonačelniku Lugaviću  predstavili prijedloge politika i programa za transformaciju lokalne samouprave, pretočivši ih u Protokol za osnaživanje dijaloga s mladima.

Učenici Elektrotehničke škole su, zajedno sa učenicima iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara, na “Ljetnoj školi demokratije” koja je bila organizovana u Ajdinovićima, istraživali ulogu lokalne vlasti u zaštiti dječijih prava, uključivanju mladih u donošenje odluka i planiranju održivog razvoja, zaključivši da je Tuzla inkluzivniji grad od drugih gradova koji su predstavljeni na ovom događaju.

Gradonačelnik Lugavić je pohvalio prezentacijske vještine i trud učenika, te izrazio podršku njihovim inicijativama za unapređenje društva. Predstavio je rezultate Grada u rješavanju pitanja dječijih prava i promociji održivog razvoja, naglašavajući konkretne korake poduzete za poboljšanje života građana. “Veoma mi je drago vidjeti naše mlade sugrađane aktivne u demokratskim procesima. Važna nam je saradnja s mladima i spremni smo podržati njihove dobre inicijative”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Učenici su za rad na prethodnom projektu “Nasilje u porodici na području Tuzlanskog kantona”, fokusiranom na istraživanje i prevenciju nasilja u porodici, osvojili prva mjesta na općinskom i kantonalnom takmičenju.

Prijemu su prisustvovali prof. Admira Uzunić i direktor Elektrotehničke škole, Mirnes Avdić.

Grad Tuzla