Na Trgu slobode, gradonačelnik Lugavić s građanima obilježio Ramazanski bajram

11. Aprila 2024.

Na Trg slobode u Tuzli, sinoć je svečanim obilježavanjem Ramazanskog bajrama otvorena  manifestacije “Proljeće u Tuzli” koju je organizovala Turistička zajednica grada Tuzle.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić,  prisustvovao je svečanosti, dijeleći radost praznika sa sugrađankama i sugrađanima Tuzle, te je istaknuo važnost  zajedničkog obilježavanja religijskih praznika: “Obilježavanjem Ramazanskog bajrama nastavljamo tradiciju zajedničkog obilježavanja praznika kao što smo obilježili Božić i Uskrs. Na taj način pokazujemo šta je to Tuzla, odnosno baštinimo onu našu tradiciju jedinstva, zajedničkog života, poštivanje različitosti i tolerancije a samim time i antifašizma.  Večeras smo se okupili na Trgu slobode kako bismo zajedno s našim sugrađanima proslavili Ramazanski bajram uz prigodan i prelijepi program. Želim čestitati svim građankama i građanima grada Tuzle koji slave ovaj praznik, Bajram šerif mubarek olsun, želim im prije svega zdravlja, sreće i veselja, i da ih zajedno još puno dočekamo u još ljepšoj i prosperitetnijoj Tuzli i Bosni i Hercegovini.”

Svečanost je održana na Trgu slobode, najvećem trgu u Bosni i Hercegovini, u prelijepom ambijentu, gdje su građani i građanke zajedno sa gradonačelnikom Lugavićem proslavili bajramsku večer, te su  imali priliku uživati u bogatom kulturnom programu koji su priredili GKUD “Bosna”, Hor Behram-begove medrese i Hor imama Medžlisa Islamske zajednice Tuzla “Gazi Turali-beg”. Program je realizovan uz podršku Grada Tuzle, JU Centra za kulturu Tuzla, JP Pannonica i JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla.

Manifestacija “Proljeće u Tuzli” započela je obilježavanjem Ramazanskog bajrama, a Trg slobode će sigurno biti nezaobilazna lokacija ovog proljeća. Tokom vikenda, trg će biti mjesto na kojem će se predstaviti brojni izlagači, obrtnici, kreativci i poduzetnici, te će posjetitelji imati priliku za uživanje u isprobavanju i kupovini raznih proizvoda poput meda, suvenira, nakita i ostalih.

Grad Tuzla