Nastavak toplifikacije stambenih objekata u Tuzli

30. Januara 2015.

U okviru projekta toplifikacije stambenih objekata u Tuzli, nastavljaju se intenzivni radovi na širenju mreže vrelovodnog sistema i priključenja domaćinstava na sistem daljinskog grijanja u MZ Bukinje.

U sklopu procesa toplifikacije koje je Općina (Grad) Tuzla uradila u periodu 2001.-2014. godina može se sumirati sljedeće:

–  ukupno priključena instalisana snaga je 38.081,83 kW (38,08 MW)

–  337 objekta (stambeni, ustanove, škole, bolnice) priključeno na sistem

–  priključeno ukupno 3962 stambene jedinice na sistem daljinskog grijanja

–  ukupna površina grijanja na osnovu projekata toplifikacije je 256.373,32 m

Nakon što je završena aktivnost priključenja 21 stambenog objekta kolektivnog stanovanja u Mjesnoj zajednici Kreka u Tuzli, sa ukupnim brojem od 330 stanova, radi se na instalaciji vrelovodne mreže na više lokacija.

Sve mjere i aktivnosti koje se poduzimaju su u cilju zaštite čovjekovog okoliša i stanovanja, te što boljeg životnog komfora. Ovo je jedan od ciljeva Strategije razvoja Grada Tuzla. Tuzla je danas, ali i zadnjih 30 godina najveći sistem daljinskog grijanja u BiH i jedan od najvećih u jugoistočnoj Europi na bazi kogeneracije.

Projekat toplifikacije naselja u Tuzli je sveobuhvatan proces koji uključuje mašinske i građevinske radove na izgradnji vrelovodne mreže, te radove građevinske, elektro i mašinske radove na ugradnji toplinskih podstanica.

Pouzdano snabdijevanje energijom, koje osigurava normalne uslove života, od ključnog je značaja za čovjekov ugodan i zdrav život. Pri tome je važno naglasiti, da su sistemi za dostizanje tih ciljeva energetski efikasni, ekonomsko uspješni i okolini prihvatljivi. To su najvažniji aspekti strategije razvoja Grada Tuzla i preduzeća ”Centralno grijanje” d.d. Tuzla u narednom periodu.

Sve ovo su razultati ranije izvršene promjene upravljačke strukture u Općini Tuzla i JP Centralno grijanje. Odnosi se na period kada na mjesto Općinskog načelnika dolazi današnji gradonačelnik Jasmin Imamović i putem Suda, a na tužbu Općine, je poništena privatizacija ovog preduzeća, te građanima vraćeno blizu 70km vrelovodne mreže i upravna zgrada ovog preduzeća.

Uslijedila je i finansijska konsolidacija preduzeća, čime se uspjelo vratiti 13.5 miliona KM zatečenog duga. Time je JP Centralno grijanje steklo status jedne od najuspješnijih firmi u gradu Tuzla i jednog od najstabilnijih preduzeća koje se bavi isporukom toplotne energije u BiH.

Pored toga, što je od privatizacije spašeno više od 70km, uspjelo se izgraditi dodatnih 70km vrelovodne mreže.

Plan toplifikacije privatnih objekata za period 2001. – 2011. godine je uspješno ostvaren još u 2010. godini, te je usvojen i plan toplifikacije za nove 32 zone, uglavnom individualnih objekata.

U planu je tokom tekuće godine realizirati toplifikaciju nove 32 zone

–  individualni stambeni objekti u naselju Bukinje,

–  individualni stambeni objekti u naselju Šički Brod,

–  individualni stambeni objekti u naselju Kula,

–  individualni stambeni objekti u naselju Tušanj,

–  individualni stambeni objekti u naselju Batva.

Ovim projektima se nastavlja strateško opredjeljenje grada Tuzle za stvaranja što boljih uslova života u gradu, afirmacija daljinskog grijanja kao najboljeg načina zagrijavanja gradskih sredina i zaštite životne sredine.

Za sve ove projekte je pripremljena tehnička dokumentacija. U ovoj godini je planirana izrada tehničke dokkumentacije za priključenje i ostalih novih zona toplifikacije, uglavnom se radi o individualnim stambenim objektima. Sve to treba da prati i izrada Studije dugoročnog snabdijevanja toplinskom energijom iz Termoelektrane ”Tuzla” Tuzla.

Tuzla više nije samo najveći sistem daljinskog grijanja na bazi kogeneracije u Bosni i Hercegovini, Tuzla je postala grad energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.