Obilježen 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

1. Marta 2020.

Polaganjem cvijeća i svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Tuzli obilježen Dan nezavisnosti BiH

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Grada Tuzle obilježen je polaganjem cvijeća na spomen obilježja na ceremonijalnom platou Slana Banja i održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, vijećnici Gradskog vijeća, predstavnici boračkih udruženja i drugih organizacija i institucija, odali su poštovanje i položili vijence na spomenike Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. i na groblje civilnih žrtava rata.

U povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Grada Tuzle,  Jasmin Imamović danas je izjavio da je nezavisnost ove zemlje neupitna. ‘Oni koji negiraju Bosnu i Hercegovinu, negiraju i Dan nezavisnosti. Stoljeća su pokazala da je BiH neuništiva. Dakle, Bosna i Hercegovina će nadrasti sve one koji je negiraju. Dokaz za to je bogata historija Bosne i Hercegovine’’ – kazao je Imamović.

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, jako je važno da u našoj manifestacionoj i spomeničkoj kulturi njegujemo kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.˝Moramo obilježavati Dan nezavisnosti jer negiraju Bosnu i Hercegovinu. Negiraju i Dan nezavisnosti. Moramo uvijek u manifestacionoj i spomeničkoj kulturi njegovati ono što štiti Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je gradonačelnik Imamović.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić je u svom obraćanju na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, između ostalog, istakla kako je ovo jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje: “Na nama je da dalje čuvamo i gradimo svoju domovinu, jačamo temelje mira, tolerancije i opredjeljenosti ka evropskim integracijama”, rekla je Perić.

Referendum za nezavisnost je održan 29.2. i 1.3.1992. godine, kada se 64 posto građana BiH izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan.

 

Video prilog RTV7 može se pogledati na linku : http://rtv7.ba/arhive/234599