Održana 7. sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle

25. Januara 2017.

Danas je u Gradskoj upravi Tuzla održana 7. sjednica Kolegija gradonačelnika, na kojoj su razmatrane mjere u vezi s proglašenjem Epizode pripravnosti od strane Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, a na temelju podataka dobivenih sa Sistema sa praćenje kvaliteta zraka za 22. i 23.1.2017. godine.

Pored toga što je Služba civilne zaštite Grada Tuzla, juče, u utorak, 24.1.2017. godine, odmah po dobijanju obavještenja o proglašenju epizode pripravnosti, uputila nalog JP Elektroprivreda BiH – Podružnica Termolelektrana Tuzla, da postupi u skladu sa Planom djelovanja Termoelektrane Tuzla u slučajevima izuzetne zagađenosti na području TK, te poduzela i druge hitne mjere propisane Zakonom i drugim važećim propisima, Kolegij gradonačelnika je na današnjoj sjednici razmatrao i druge mjere, koje Grad Tuzla poduzima i koje će poduzimati u cilju smanjenja aerozagađenja. Gradonačelnik je istakao da su on i predstavnici nadležnih gradskih službi u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša TK i predstavnicima Termoelektrane Tuzla. Odmah nakon poduzimanja propisanih mjera od strane Termolektrane, kvalitet zraka je u toku današnjeg dana poboljšan. Naime, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, za grad Tuzlu, na sve tri mjerne stanice emisije SO2 su danas ispod granice za Epizodu pripravnosti.

Bez obzira na to, što su današnji podaci povoljniji nego jučerašnji, Gradonačelnik je upoznao članove Kolegija da je podnio Inicijativu Gradskom vijeću za održavanje tematske (odvojene) rasprave na februarskoj sjednici Gradskog vijeća o problematici aerozagađenja na području Grada Tuzla, te su zadužene nadležne gradske službe da pripreme prijedlog mjera za smanjenje zagađenja, koje će biti razmatrane i usvojene na tematskoj raspravi Gradskog vijeća Tuzla.

S tim u vezi, zaključeno je da je neophodno da Grad Tuzla nastavi sa realizacijom programa razvoja daljinskog grijanja, kao najboljeg načina zagrijavanja gradskih sredina i zaštite životne sredine, sa posebnim akcentom na širenje mreže na područja u kojima bi se priključio što veći broj individualnih objekata. Iako je u poslednjih 12 godina mreža toplifikacije povećana za 100 km, radi zaštite kvaliteta zraka i poboljšanja kvaliteta života građana, potrebno je pojačati tempo ulaganja i toplifikacije, kao i druge mjere u cilju poboljšanja kvaliteta zraka.