Održana info sesija o energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru u Tuzli

22. Novembra 2023.

U Tuzli je danas održana informativna sesija posvećena energetskoj efikasnosti u stambenom sektoru, u sklopu projekta “Dekarbonizacija stambenog sektora” (Residential), koji finansira Švedska a provodi se u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Grad Tuzla, kao jedna od 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, predstavio je rezultate svojih akcija i planova usmjerenih prema održivosti. Tuzla, zajedno s drugim općinama i gradovima, razvio je Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (SECAP) kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova za 40% do 2030. godine.

Stambeni sektor, kao jedan od najvećih potrošača energije, igra ključnu ulogu u ostvarivanju ovih ciljeva. Projekt Residential ima za cilj do kraja godine izraditi detaljne studije energetske efikasnosti i finansijske mehanizme za sve 36 SECAP općina/gradova. Ove studije pružit će uvid u stanje stambenog sektora te identifikovati potencijalna poboljšanja u lokalnim jedinicama.

Na današnjoj info sesiji, predstavnici projekta predstavili su rezultate studija zajedno s finansijskim mehanizmima razvijenim za grad Tuzlu. Glavni cilj je stvaranje povoljnih okvira za investicije u energetsku efikasnost stambenih objekata. Sesija je okupila građane, predstavnike zajednica etažnih vlasnika i pružatelje usluga kako bi doprinijeli oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora.

Istaknute su brojne prednosti energetske efikasnosti, uključujući očuvanje okoliša, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda te otvaranje zelenih radnih mjesta. Sudionici su imali priliku učestvovati u razgovoru te izraziti svoje prijedloge za dalje korake u stvaranju održivije budućnosti stambenog sektora u Tuzli i šire.

Grad Tuzla