Održana manifestacija “Inkluzivne sportske aktivnosti – Fusion fiesta” koja promoviše inkluziju kroz sport

13. Oktobra 2023.

Na stadionu Tušanj u Tuzli, danas je održana manifestacija “Inkluzivne sportske aktivnosti – Fusion fiesta”, koju je svečano otvorio gradonačelnik Grada Tuzle,dr.sc. Zijad Lugavić.Manifestacija je dio projekta Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Specijalne Olimpijade Bosne i Hercegovine (BiH), koji je finansiran od strane Ambasade Italije u BiH. Ovaj ambiciozni projekt ima za cilj promovisati inkluziju kroz sport kao ključno sredstvo za spajanje mladih i upoznavanje različitih kultura.

Grad Tuzla je jedan od sedam gradova koji su odabrani od strane UNFPA-a da budu domaćini inkluzivnih, kulturnih i sportskih manifestacija za mlade od 15 do 30 godina promovišući inkluzivno društvo temeljeno na vrijednostima jednakosti i raznolikosti. Grad Tuzla već je prepoznat kao lider u promociji ovih vrijednosti i aktivno podržava inkluzivne inicijative.

Gradonačelnik Lugavić, istaknuo je: “Grad Tuzla vrlo rado sudjeluje u ovakvim projektima jer smatramo da je inkluzija vrlo važan segment života. Podržavamo projekte čiji je cilj omogućiti inkluziju osoba sa invaliditetom. Igrališta za djecu s poteškoćama u razvoju izrazito su važna jer doprinose boljem kvalitetu života i razvoju tih mladih osoba. Naša gradska uprava opredjeljena je za podršku ovakvim manifestacijama jer je naš prioritet graditi bolji i kvalitetniji život za sve građanke i građane grada Tuzle i razumjeti potrebe svih građana.”

“Projekt “Inkluzivne sportske aktivnosti – Fusion fiesta” obuhvaća sedam gradova: Sarajevo, Istočno Sarajevo, Banja Luka, Tuzlu, Brčko, Bijeljinu i Bosanski Petrovac, te njegov značaj proteže se izvan sportskih terena. Kroz ovu saradnju, UNFPA i Specijalna Olimpijada BiH zajedno rade na stvaranju inkluzivnog okruženja u kojem mladi ljudi s različitim sposobnostima imaju priliku izražavati se i razvijati. Manifestacija “Inkluzivne sportske aktivnosti – Fusion fiesta” nije samo sportski događaj, već i prilika za promociju zajedništva, raznolikosti i inkluzije među mladima u Bosni i Hercegovini.

Grad Tuzla