Pokrenut IMPAKT akcelerator u Tuzlanskom kantonu, Grad Tuzla potpisao ugovor o saradnji

18. Oktobra 2023.

Investicijska fondacija IMPAKT i Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona potpisali su ugovor o partnerstvu na implementaciji programa Impakt akceleratora i IMPAKT inkubatora poslovnih ideja na području Tuzlanskog kantona. Uz Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona i Fondaciju IMPAKT u ovom projektu još učestvuju i gradovi Tuzla, Živinice, Gradačac i Srebrenik. Također, potpisan je i ugovor o saradnji za realizaciju IMPAKT inkubatora poslovnih ideja u četiri lokalne zajednice: Tuzla, Srebrenik, Živinice i Gradačac u kojima će svi koji žele pokrenuti posao moći aplicirati za učešće i dobiti stručnu, mentorsku i finansijsku podršku za pokretanje biznisa.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić istaknuvši značaj projekta i saradnju sa IMPAKT fondacijom kazao je: ”Ovo je veoma bitan projekat unapređenja poslovnog ambijenta na području grada Tuzle, sa jedne strane, a sa druge omogućava svim građankama i građanima Tuzle koji imaju poslovnu ideju da razviju poduzetničku ideju u poslovni plan, a ono što je najvažnije, vidjet će da li je njihova poslovna ideja realna i provodiva. Grad Tuzla već dugi niz godina sarađuje sa IMPAKT fondacijom i imamo veoma uspješnu saradnju. Drago mi je što je i Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona prepoznalo ovaj projekat i sve benefite koje podrška startupima i razvoju poduzetničkih ideja znači.”

Cilj programa akcelaracije, koji se kroz IMPAKT Akcelerator realizuje na području Tuzlanskog kantona, je uspostava partnerstva relevantnih aktera u izgradnji poduzetničkog ekosistema i okruženja koje stimuliše postojeće poduzetnike koji su prošli ranu startup fazu na dalji razvoj njihovog poslovanja. Također, realizacijom programa planirano je ostvariti doprinos ekonomskom razvoju Tuzlanskog kantona i BiH, stimulacija inovaciji, rastu malih biznisa, komercijalizaciji njihovih usluga, razvoj cirkularne ekonomije, digitalizacije i slično.

“Nakon sjajnih rezultata koje postižemo kroz implementaciju IMPAKT inkubatora poslovnih ideja  na području Tuzlanskog kantona, i više od stotinu podržanih poslovnih poduhvata, ponosni smo što ćemo u Tuzlanskom kantonu po prvi puta provesti i IMPAKT akcelerator kao zaseban program podrške poslovnim poduhvatima koji su prošli startup fazu.  Realizacijom programa ćemo zasigurno doprinijeti ekonomskom razvoju Tuzlanskog kantona i BiH, stimulaciji inovacija, rastu malih biznisa, komercijalizaciji njihovih usluga, razvoju cirkularne ekonomije, digitalizacije i slično. Cilj programa je da bude maksimalno mentorship-driven, ističući nova tržišta, razvoj proizvoda, product/market fit, investicije u opremu koju finansira Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona. To su samo neki od benefita koje će imati učesnici Programa”, kazao je izvršni direktor Investicijske fondacije IMPAKT, Senajid Đozo.

Grad Tuzla