Potpisani ugovori za izgradnju prvih osam montažnih kuća porodicama koje se ne mogu vratiti u svoje domove nakon majskih poplava

11. Juna 2015.

Danas je u zgradi Gradske uprave Grada Tuzla, obavljeno potpisivanje i razmjena pisama između predstavnika UNDP-a i Grada Tuzla, kao i potpisivanje ugovora sa korisnicima, kojima se regulišu prava i obaveze ugovorenih strana za realizaciju projekta izgradnje osam montažnih stambenih objekata na lokalitetu Plane i Paša bunar.

Prema ranije utvrđenim obavezama, Grad Tuzla je dodijelio besplatne placeve za igradnju montažnih kuća, snosiće troškove izdavanja dozvola i saglasnosti, uređenja komunalne infrastrukture i pristupnih puteva na lokalitetima na kojima će se graditi objekti.

Predstavnicima UNDP-a na današnjem sastanku su predati kompletni geotehnički elaborati za još dvanaest placeva na lokalitetu Kozlovac, na kojima će se u saradnji sa UNDP-om u budućnosti graditi montažne kuće.

Tokom sastanka obavljeno je i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između UNDP-a i Grada Tuzla, koji se odnosi na uređenje odnosa između strana potpisnica, i obuhvata sve aktivnosti uključene u projekte sanacije posljedica od poplava i klizišta, u periodu od četiri godine.

Usaglašen je i Aneks ugovora o pravima i obavezama između UNDP-a i Grada Tuzla, u vezi sa izgradnjom montažnih kuća, namijenjenih porodicama koje se ne mogu vratiti u svoje domove nakon majskih poplava.

Potpisnici današnjih ugovora su se zahvalili na dosadašnjoj uspješnoj saradnji Grada Tuzla sa EU Projektom oporavka od poplava na provođenju aktivnosti rehabilitacije javnih ustanova, stambenih jedinica i komunalne infrastrukture kao i oporavka lokalne privrede.