Predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle sastala se sa predstavnicama Ambasade Australije u Beču i Udruženja Snaga žene

25. Oktobra 2023.

Na današnjem sastanku predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle, Nataše Perić, predstavnika Gradske uprave Tuzle i predsjednice Udruženja Snaga žene iz Tuzle, Branke Antić Štauber, te predstavnica Ambasade Australije u Beču, Prvog sekretara, Brittany Clarke i stručne referentice, Nade Muster, iskazana je važnost pružanja podrške i unapređenja kvalitete života žena koje su pretrpjele traumatska iskustva tokom ratnih sukoba,  preživjele seksualno nasilje ili nasilje u porodici.

U periodu od marta do kraja juna 2023. godine, Udruženje Snaga žene je uspješno realizovalo projekt pod nazivom “Osnaživanje žena i radno-okupaciona terapija”  s ciljem doprinosa poboljšanju kvalitete života žena i njihovih porodica koje su preživjele seksualno nasilje, etnička raseljavanja i/ili logore tokom ratnih sukoba. Ključne mjere projekta usmjerene su na ekonomsku podršku, uključujući nabavku sadnog materijala poput sjemena i sadnica različitih povrtlarskih kultura, đubriva i drugih potrepština za 50 korisnica iz Tuzle i Srebrenice. Ovaj projekt finansijski je podržala  Ambasada Australije u Beču.

Posjeta predstavnica Ambasade Australije predstavljala je priliku za lično upoznavanje s radom Udruženja Snaga žene i aktivnostima koje su realizirane s korisnicama, ženama žrtvama rata, koje su bile direktno uključene u ovaj projekt. Razmjena iskustava i razumijevanje uloge Udruženja u podršci ovim ranjivim kategorijama žena bila je tema današnjeg susreta.

Predstavnici Gradske uprave Tuzle su predstavili linije podrške Grada Tuzle u oblasti ekonomskog osnaživanja žena i drugih marginalizovanih grupa, koje se realizuju putem nadležnih gradskih službi, te iskazali podršku inicijativama i naporima organizacija civilnog društva, kako bi im se omogućilo bolje i održivo buduće iskustvo. Naglašena je saradnja sa Udruženjem Snaga žene, te je predsjednica Antić Štauber potvrdila  angažman Gradske uprave Tuzle na poboljšanju kvalitete života marginaliziranih skupina.  Projekat, ali i podrška Ambasade Australije, pokazuju važnost saradnje u unapređenju kvaliteta života ne samo žena, već i svih građana Tuzle.

Grad Tuzla