Susret gradonačelnika Tuzle i nove ambasadorice Švicarske u BiH

1. Februara 2017.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i nova ambasadorica Švicarske u BiH, Nj.E. Andrea Rauber Saxer, sastali su se jučer, 31. januara, u Gradskoj upravi Tuzla.

Gradonačelnik se zahvalio ambasadorici na podršci koju Vlada i narod prijateljske Švicarske daju Tuzli i Bosni i Hercegovini, te podsjetio da je Švicarska Vlada priznala Bosnu i Hercegovinu 08.04.1992. godine, te da je Švicarska primila oko šezdeset hiljada naših građana, koji tamo imaju visok stepen prava i koji svojim porodicama u BiH šalju značajne doznake.

„Švicarska Vlada je kroz Program vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u BiH, a za projekat dugoročnog vodosnabdijevanja Tuzle do 2035. godine, odobrila Gradu Tuzla grant u iznosu od skoro sedam miliona eura. Švicarska Vlada poklonila je studiju „Saobraćajno-prostorni koncept grada Tuzla“, kojeg su zajedno radili švicarski i eksperti Grada Tuzla. Švicarska Vlada pomaže Gradu Tuzli u izradi nove Strategije integriranog upravljanja otpadom, zatim u realizaciji pilot projekta Centar za prikupljanje sekundarnih sirovina. Zajedno smo realizovali projekat energetske efikasnosti – utopljavanja zgrada obdaništa Bambi i Lastavica. Švicarska Vlada je sa više od 250 hiljada eura sufinansirala regulaciju potoka Joševica, koji je ranije obilno plavio poslovne objekte u RPC – Inkubator Lipnica, a sada smo na pragu implementacije MEG projekta, koji implementira UNDP u BiH, uz značajnu finansijsku podršku Vlade Švicarske. Cilj projekta je održivi ekonomski razvoj i podrška lokalnim vlastima za unapređenje upravljanja i osiguranje kvalitetnih i efikasnih pružanja usluga, sa težištem na sektore privrede i okoliša“ izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Gradonačelnik je zahvalio i za projekat zapošljavanja mladih, kojeg je podržala Vlada Švicarske, kao i  za druge projekte nevladinih organizacija iz Tuzle koje je podržala ova Vlada. Gradonačelnik je ambasadoricu upoznao da su glavni ciljevi rada gradske administracije u ovoj godini poboljšanje kvaliteta zraka, zapošljavanje i nastavak komunalne gradnje, uz izdvajanje problema koje gradska administracija ima sa saobraćajem, te je, u tom kontekstu, iskazao potrebu za nastavak saradnje Grada Tuzla i Švicarske Vlade na rješavanju problema u saobraćaju, a u skladu sa „Saobraćajno prostornim konceptom grada Tuzla“. Pored toga, gradonačelnik je posebno istakao problem zagađenja u Tuzli, te zamolio za podršku ambasade Švicarske u rješavanju ovih problema, uključujući i preporuke Federalnoj vladi i Fondu za zaštitu okoliša za izdvajanje više sredstava za smanjenje aerozagađenja u Sarajevu, Tuzli, Zenici kao i gradovima, prvim susjedima ovih gradova, u kojima je, zbog izuzetno visokog aerozagađenja, ugroženo zdravlje ljudi.

Tokom svoje prve posjete Tuzli, nova Ambasadorica Švicarske, u BiH, Nj.E. Andrea Rauber Saxer izrazila je zadovoljstvo rezultatima dosadašnje saradnje sa gradskom administracijom, na velikom broju zajedničkih projekata, te nadu da će tako biti i u budućnosti, jer rukovodstvo Tuzle na jasan način adresira probleme i potrebe koje imaju građani.

„Švicarska i Grad Tuzla sarađuju već dugo godina na rješavanju mnogih problema, a jedan od njih je i projekat za dugoročno vodosnabdijevanje. Ovo je moj prvi posjet Tuzli i željela sam da upoznam i da se sastanem sa gradonačelnikom i da mu naglasim nastavak naše saradnje, koja će se, nadam se i u budućnosti, odvijati veoma uspješno, kao i do sada. Veoma smo zadovoljni implementacijom projekata koje smo radili sa Gradom Tuzla. Kao primjer istakla bih projekat vodosnabdijevanja. Nadam se da su i građani svjesni dugoročnih efekata koje saradnja na ovim projektima ima za sve nas, a konkretno na ovom projektu. Veliki broj građana, jer je ovo grad sa velikim brojem stanovnika i velikim izazovima, uskoro će vidjeti višestruku korist od naše podrške“, izjavila je nova Ambasadorica Švicarske, u BiH, Nj.E. Andrea Rauber Saxer.