U Gornjoj Tuzli otvoren vakufski objekat Administrativnog centra Medžlisa Islamske zajednice sa msafirhanom

2. Jula 2019.

Uz prisustvo velikog broja građana, vjerskih i predstavnika Grada Tuzle, u Gornjoj Tuzli svečano je otvoren vakufski objekat Administrativnog centra Medžlisa Islamske zajednice sa konakom i musafirhanom. Ovaj objekat je u subotu , 29.6.2019. svečano otvoren uz prisustvo velikog broja mještana i brojnih gostiju, a na samoj svečanosti bili su prisutni i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, muftija tuzlanski Vahid ef.Fazlović, izaslanik Reis-ul-uleme, Ismail ef. Smajlović te veliki broj donatora ovog objekta.

Uz prigodan program, prisutne goste je pozdravio glavni imam MIZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić koji je iskazao svoju zahvalnost svima onima koji su koliko trun svog truda i novca ugradili u ovaj objekat.Muftija tuzlanski Vahid ef.Fazlović je u svom obraćanju naglasio važnost izgradnje i otvorenja jednog ovakvog objekta za sve ljude a posebno za mještane i administrativni dio MIZ Gornja Tuzla te dodao:
-Mnogi ne znaju ali upravo na ovom mjestu gdje se sada nalazi ovaj novosagrađeni objekat 1833. godine je bila medresa.Tada  je od strane sultana Mehmed Hana,  za muderiza gornjotuzlanske medrese imenovan Ahmed Ferhat ef. Čokić koji se školovao u Istanbulu i predavao na istanbulskoj medresi, i od tada je on bio muderiz istanbulski i muderiz gornjotuzlanski, kako li to samo lijepo zvuči. Ovo je samo jedan isječak iz velike prošlosti Gornje Tuzle. Danas smo u dostojnom svjetlu obnovili našu povijest i naše vrijednosti i uz ovu jednu od najljepših džamija u domovini i Medžlisu IZ Tuzla, danas imamo i jedan od najljepših objekata Muftijstva tuzlanskog, – kazao je između ostalog Fazlović koji se posebno zahvalio svim donatorima, kazavši kako se ovdje zna čuvati vakufska imovina i da se nada kako će ovaj objekat biti od velike koristi svim generacijama u obrazovnom, kulturnom i svakom drugom preporodu.

Na skupu je govorio i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je kazao kako je zajedno sa Mensurom Alićem i svojim saradnicima uložio dosta truda na samoj pripremi dokumentacije za gradnju i da je danas sretan čovjek, jer se kako je rekao, izgradio i stavio u funkciju jedan prelijep objekat.  “Jako je važno za istoriju arhitekture njegovati naslijeđe koje imamo u Bosni i Hercegovini, te je važno da se to i u budućnosti nastavi. Ja čestitam projektantu, ovo će biti mjesto kulture, ali i lijepa zgrada koja se može sa ponosom pokazati gostima. Musafirhana će biti ponos svih Tuzlaka,  ne samo zbog ljepote objekta, nego i kao mjesto dijaloga i sastajalište ljudi svih generacija, ali i vjera, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle”, i dodao da je zbog toga izuzetno sretan i ponosan.

Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, projekat za obnovu Musafirhane pripreman je godinama. Namjera je bila izgraditi objekat u centru Gornje Tuzle koji će dočarati bogato osmanlijsko naslijeđe, po kome je ovo mjesto prepoznatljivo.