Udruženje za razvoj NERDA predstavilo model saradnje malih i srednjih poduzeća i općina u oblasti upravljanja rizicima u slučajevima katastrofa (DRR/DRM)

20. Septembra 2016.

Udruženje za razvoj NERDA, danas je javnosti predstavilo model saradnje malih i srednjih poduzeća i općina u oblasti upravljanja rizicima u slučajevima katastrofa (DRR/DRM). Proteklih godina Švicarska Vlada je finansirala veliki broj projekata u Bosni i Hercegovini. Projekt MarketMakers, podržan od strane Vlade Švicarske, je u toku 2015./2016. godine realizovao aktivnosti koje su se odnosile na upravljanje i smanjenje rizika od poplava u područjima sa značajnim poslovnim aktivnostima i većom koncentracijom poslovnih subjekata u četiri općine, Grad Tuzla, Gračanica, Domaljevac-Šamac i Orašje. Aktivnostima projekta uz angažman NERDA-e, obuhvaćeni su infrastrukturni radovi zaštite/prevencije od poplava kao i aktivnosti jačanja svijesti o upravljanju rizicima u slučajevima katastrofa.

„Dugujemo zahvalnost Švicarskoj Vladi i regionalnoj agenciji za razvoj NERDA. Švicarska Vlada je pomogla da se spasi od prirodne nesreće, od poplava, Inkubator Lipnica, da se tako spasi 300 postojećih radnih mjesta, a ujedno i stvore uslovi za nova radna mjesta. To nije prvi puta Švicarskoj Vladi, jer Švicarski crveni križ već tri godine podržava činjenicu da je Tuzla jedini grad u BiH koji brine o starim i iznemoglim osobama, daje im kućnu njegu i ostalo, gdje sad mi tu ponudu širimo. Neki dan su nam bili u posjeti predstavnici Švicarske Vlade, koja nas je podržala u projektu dugoročnog snabdijevanja vodom do 2035. godine. Tu su Švicarska, Njemačka i Austrija, radi se o ogromnim parama, 26 miliona maraka, od čega je 50% poklon to jeste grant. I moram da se zahvalim Švicarskoj Vladi i moram da se zahvalim našoj regionalnoj agenciji za razvoj NERDA, koja je bila aktivna i za onih 38 inžinjerskih radnih mjesta sa 01.07. u BIT Centru 4, sa prenošenjem dobrih iskustava Tuzle okolnim općinama, i koja vidite opet pomaže zajedno sa Švicarskom Vladom da sačuvamo radna mjesta od poplave, tamo gdje su ugrožena, a nama je najvažniji taj Inkubator Lipnica koji je najveći inkubator malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Grad Tuzla je prepoznao značaj aktivnosti za lokalne firme odnosno stvaranje sigurnog poslovnog okruženja za poslovanje firmi. U krugu RPC Inkubator Lipnica je urađeno regulisanje korita rijeke Joševice u dužini od 900 metara (korito je očišćeno, regulisano i betonirano), a firme smještene u RPC-u, kao i okolna kućanstva, su dugoročno zaštićeni od rizika poplave. Grad Tuzla je prepoznao i iskoristio priliku da se „nadoveže“ na ove aktivnosti tako da je korito Joševice očišćeno i nizvodno od RPC-a do Bukinja (to je bilo dodatno investiranje Grada). Ukupna vrijednost investicije iznosi  340.000,00 KM, od čega je Grad Tuzla sufinansirao 90.000,00 KMa ostatak Švicarska Vlada. Svih 29 firmi u RPC-u Lipnica, koje zapošljavaju 286 osoba su zaštićene od poplava, a u toku je realizacija novih investicija u firmama.