Upriličeno obilježavanje 15. maja–Dana odbrane Tuzle, značajnog datuma iz historije Bosne i Hercegovine i Tuzle

15. Maja 2019.

Odavanjem počasti poginulim braniteljima BiH i Tuzle, polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen-obilježjima u tuzlanskom naselju Brčanska Malta i na Slanoj Banji, danas, 15.5.2019. godine, upriličeno je obilježavanje 15. maja–Dana odbrane Tuzle, značajnog datuma iz historije Bosne i Hercegovine i Tuzle.
U petak 15.5.1992. godine paravojska tzv. Srpske Republike, osnovana u Banja Luci, 12.5.1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića, sa pripadnicima Vojske Jugoslavije (dana 28.4.1992. godine, Ustavom Jugoslavije ukinuta JNA i osnovana Vojska Jugoslavije), napali su Tuzlu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili su taj napad i odbranili Tuzlu. Obilježavajući današnji dan, građani Tuzle se s poštovanjem sjećaju svih bosanskohercegovačkih branilaca, a posebno onih koji su dali svoje živote u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine.
Prisutnima se obratio Edin Altumbabić, pripadnik Manevarske čete Stanice javne bezbjednosti 1992. godine, a nakon obraćanja ceremonijalna povorka pripadnika OSRBIH i građana uputila se ka Slanoj Banji.
Nakon ceremonije odavanja poštovanja i polaganja cvijeća na spomen obilježju Slana Banja, pristunima se obratio  Mirel Mišković, zamjenik presjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla.
‘’Cijena odbrane je bila visoka, iskazana u ljudskim životima. Ne ponovilo se. Budimo ponosni na naše branioce, jer smo upravo 15. maja 1992. godine u Tuzli na Brčanskoj malti osujetili planove velikosrpskih agresora, koji su se obrušili na jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu. Svojom visokom moralnošću i hrabrošću, tuzlanski policajci odbranili su sebe, građane Tuzle i građane Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući braniocima Tuzle na Brčanskoj malti 15.5.1992. godine, osujećen je napad paravojske tzv. Srpske Republike, osnovane u Banja Luci, 12.5.1992. godine i stavljene pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića. Danas moramo razumjeti porodice poginulih, na kojoj god strani poginuli bio, u njihovoj tuzi i želji da saznaju, ko je kriv za smrt njihovih najbližih. Fondacija Istina pravda i pomirenje je podnijela krivičnu prijavu prije nekoliko godina, protiv Mileta Dubajića i njegovih pretpostavljenih, za napad na Tuzlu, troipogodišnje granatiranje Tuzle i za Dubajićevo nezakonito postupanje ugrožavanja sigurnosti i života vojnika obje strane. Građani Tuzle Mileta Dubajića i njegove pretpostavljene smatraju odgovornim za smrt svih koji su poginuli na Brčanskoj Malti 15.5.1992. godine i poslije. Borba za istinu još uvijek traje, mi smo radi istine ali i budućnosti dužni tu istinu dokazati i na taj način pomoći svim porodicama koje su izgubile svoje najmilije, kao i uspostavljanju mira i pomirenja na prostoru nekadašnje Jugoslavije”, istakao je Mišković te  svim  sugrađankama i sugrađanima čestitao 15. maj-Dan odbrane Tuzle.