(foto) V međunarodni simpozij “Dani humane reprodukcije” Tuzla i druga Ian Donald škola ultrazvuka „Ultrazvuk u humanoj reprodukciji“

13. Aprila 2018.

U Hotelu Mellain Unibristol Tuzla, danas je počeo V međunarodni simpozij “Dani humane reprodukcije” Tuzla i druga Ian Donald škola ultrazvuka „Ultrazvuk u humanoj reprodukciji“, koji će trajati do 15. aprila. Prema riječima organizatora, ovo je mali doprinos Poliklinike ”Korak do života” razvoju liječenja neplodnosti u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona. Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, i zaželio im dobrodošlicu.

“Sve više se mistifikuje moć sistema. Kao da nema ljudi, ali ja vjerujem u dobar sistem kojeg vode sposobni ljudi. Često se zanemaruje moć i snaga pojedinca. Mi sada govorimo da je Tuzla medicinski centar, koji je započet na inicijativu prof. dr. Ibre Pašića, osnivača regionalnog kliničkog centra, ja bih rekao oca savremene medicine u Tuzli. Zamislite kolika je moć pojedinca. Odluči jedan čovjek da stvori regionalni klinički centar, a to podrazumijeva i medicinski fakultet kojeg nije bilo. Onda to podrazumijeva da će Tuzla biti prvi univerzitet poslije Sarajeva. I udruži se sa još jednim velikim čovjekom, slikarom, Ismetom Mujezinovićem i onda se dogodi da Tuzla nastavi biti najbolji medicinski centar u okvirima BiH, a u nekim oblastima da bude i regionalni lider. Eto, to je bilo tako, jedan ljekar i jedan slikar. Govorim ovo isto zbog jednog istaknutog pojedinca, koji je napravio čudo, prof. dr. Asima Kurjaka, kod kojega su te dvije ljubavi najizraženije, medicina, likovna umjetnost, filozofija, pa mi je drago da ste ovdje profesore. Velika je snaga doktorice Suade Tinjić, pretvara Tuzlu u najvažniji centar u ovoj oblasti, organizira ovaj simpozij, vrlo uporno, i tu se radi o snazi pojedinca. Treba poštovati snagu pojedinca. Moja je želja da Tuzla bude grad znanja i kulture. I vi danas, pogotovo gosti koji su došli izdaleka, pored organizatora, tome doprinosite. Ovo je skup znanja. Ovo je skup pameti. Ima jedan profesor na Harwardu, koji kaže da su za gradove i države važna tri T, tolerancija, talenat i tehnologija. Tolerancija jeste najviši stupanj ljudske moći, nema ništa bez tolerancije, ali vi ste simbol talenta. Ovdje je skup talentiranih ljudi, nadarenih ljudi, kojima izučavanje njihove nauke i struke i tehnologija jesu sredstvo da ispune snagu svoga duha. Ja vam izražavam moje poštovanje i divljenje i želim da uvijek o Tuzli imate lijepo sjećanje”, rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Imamović.

Glavni izvršni organizator simpozija je Udruženje za ultrazvuk u medicini Ian Donalad Tuzla BiH. Teme ovogodišnjeg simpozija su Endokrinologija u humanoj reprodukciji, Ultrazvučna dijegnostika i neplodnost, Hirurgija i neplodnost, Medicinski potpomognuta oplodnja i Embriologija u humanoj reprodukciji.