Behram-begova medresa obilježava 390 godina postojanja

28. Oktobra 2016.

Svečanom akademijom pod nazivom “Vrijeme dobra” u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, u Tuzli, završena je manifestacija obilježavanja 390. godina rada Behram-begove medrese. Tim povodom prisutnima se obratio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

”U ovoj godini Behram-begova medresa obilježava 390 godina postojanja, što se može smatrati jednim od najvažnijih jubileja organiziranog školstva u Tuzli. Jedan od najvećih Tuzlaka i Bosanaca svih vremena, svakako je Muhamed Hevai Uskufi, autor Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine, koji se iz Istambula vratio u Tuzlu i koji je morao biti vezan za tuzlansku medresu. U proteklih 390 godina, završili su je mnogi znameniti i ugledni ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Datumi osnivanja Medrese i objavljivanja Bosansko-turskog rječnika, poznati su učenim ljudima, ali oni moraju postati i dio kolektivne svijesti. Zato je bilo važno objavljivanje reprinta bosansko-turskog rječnika i podizanje spomenika ocu bosanskog jezika Dobrnji. Zato je važno da na Skveru, obnovimo zgradu Behram-begove medrese, na kojoj će pisati godina osnivanja ove važne škole i u kojoj će biti izloženi Bosansko-turski rječnik i drugi dokazi o kulturnoj tradiciji Tuzle.

Drago mi je da se krenulo u obnovu Behram-begove džamije, koja je izgrađena na mjestu stare džamije, na mjestu uvijek vezanom za Behram-begovu medresu. Sada ću citirati nekoliko redova iz “Sjećanja” Meše Selimovića, i to dio koji se odnosi na 1941. godinu: “Preko trga, idući iz Medrese, prema Šarenoj džamiji, prelazile su softe, jedan za drugim, u nanulama, žureći na jutarnju molitvu, kao svako jutro, kao uvijek. (uskoro su ih Nijemci istjerali iz Medrese, i u tu lijepu zgradu uselili svoje jedinice; i u Gimnaziju takođe, i sve škole u gradu.) Zapisao je Meša Selimović u svojim Sjećanjima. Dakle, što kaže Selimović, kao uvijek, je Šarena tj. Behram-begova džamija bila vezana za Behram-begovu medresu.

Kao što je bilo važno da devedesetih godina prošlog stoljeća, Grad Tuzla pokloni zgradu bivše Rudarske škole, za sadašnju Medresu u Tuzli, zgradu Muftijstva, zajedno sa Islamskom zajednicom obnovi mnoge džamije i crkve. Više je nego važno što nam je naredni zajednički korak obnova Behram-begove džamije ali i zgrade Behram-begove medrese, već nacrtane i zacrtane u našem regulacionom planu.

Ko god preko nekadašnje Kapije a sadašnjeg Skvera prođe, treba da se divi ljepoti ovih objekata koji će da svjedoče o bogatom kulturno-historijskom naslijeđu BiH i Tuzle, o velikoj tradiciji školstva i pismenosti u Sjeveroistočnoj Bosni. Obnova zgrade Behram-begove medrese treba da bude odraz našeg samopoštovanja i ponosa, na osnovu kojega ćemo zaslužiti veće poštovanje svih gostiju Bosne i Hercegovine i Tuzle”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Za doprinos razvoju Behram-begove medrese gradonačelniku Jasminu Imamoviću  i Gradu Tuzla ovom prilikom uručena je zahvalnica.