U Tuzli obilježen 9. maj/svibanj Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša

9. Maja 2023.

Odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca na spomen obilježja na Slanoj Banji, te prigodnim kulturno – umjetničkim programom, Grad Tuzla i građani Tuzle obilježili su 9. maj/svibanj – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša.

Položeno je cvijeće ispred spomen obilježja, te odato poštovanje vojnim i civilnim žrtvama u Narodnom oslobodilačkom ratu, kao i poginulima I civilnim žrtvama tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. – 1995. godine.

Tuzla je primjer kako se njeguje antifašizam, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u Evropi i čitavom svijetu, tokom obraćanja istakao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, te o značaju obilježavanja ovog datuma kazao: “Mi smo svoju borbu protiv fašizma kao pravi antifašisti dokazali u Drugom svjetskom ratu, dokazali smo u Odbrambeno – oslobodilačkom ratu i tu borbu moramo voditi svakodnevno jer kada prestanemo da se borimo protiv fašizma, onda će on početi da raste. Građanke i građani Tuzle su dokazali da su dostojni i hvale vrijedni nosioci vrijednosti antifašizma. Dokazali su i to da ćemo i u budućnosti sigurno biti grad koji se najviše zalaže za antifašizam, te najžešće bori protiv fašizma i bio kojih drugih vidova diskriminacije. Nažalost, pobjedom protiv fašizma 1945. godine, fašizam nije zauvijek pobjeđen i zato je zadatak svih nas da insistiramo na njegovanju antifašizma kao civilizacijske tekovine. Dužni smo, na ovaj značajni datum, odati počast svima onima koji su u borbi protiv fašizma u periodu 1941.-1945. i 1992.-1995. položili ono najvrednije – vlastite živote i upravo zbog njih nemamo pravo odustati u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovječanstva – fašizma. Grad Tuzla, njene građanke i građani su bili i ostat će najvjerniji čuvari vrijednosti antifašizma koje se slave Devetog maja.“

Devetog maja, također, se obilježava Dan Evrope, te Zlatnih ljiljana. Tim povodom danas je još jednom ukazano na značaj i položaj boraca koji su spasili domovinu od agresora.

“Svi bivši pripadnici Armije RBiH dali su neizmjeran doprinos u odbrani BiH, ali i odbrani kontinuiteta državnosti, a ne stvaranja nove države. Ovo društvo na sve moguće načine treba gledati da se, ne oduži, već više osvrne na položaj boračke populacije u kojem se ona danas nalazi”, poručio je Nermin Marevac, sekretar Udruženja ratnih vojnih invalida i Koordinacije boračkih organizacija Grada Tuzle.

Predstavnici Grada Tuzle, te mnogobrojna udruženja antifašista, učesnika odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. – 1995. i branilaca okupljenih oko Koordinacije boračkih organizacija, te predstavnici drugih organizacija i brojni građani i građanke, položili su cvijeće i odali počast narodnim herojima tuzlanskog kraja od 1941. do 1945. godine, spomenik Josipu Brozu Titu, poginulim pripadnicima Armije RBiH koji su Tuzlu branili od 1992. do 1995. godine, kao i na spomeniku Zlatnim ljiljanima, te civilnim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovao je hor JU Srednja muzička škola „Čestmir Mirko Dušek“, pod vodstvom profesorice Lejle Mulaosmanović.