Delegacija Grada Tuzla odala počast žrtvama Holokausta

27. Januara 2016.

Polaganjem cvijeća, pred spomenik ”Suza”, koji se nalazi na mjestu nekadašnje željezničke stanice, u Tuzli, upriličeno je obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i godišnjice od oslobađanja koncentracionog logora Auschwitz.

U ime delegacije Grada Tuzla cvijeće su položili predsjedavajući Gradskog vijeća, Jozo Nišandžić, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Nada Mladina i vijećnici Gradskog vijeća Tuzla.

„Dan 27. januar obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, jer je tada, 1945. godine, oslobođen koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke. U njega je deportovano više od milijun i 300 hiljada ljudi iz cijele Europe, među kojima je bilo najviše Židova, a milijun i 100 hiljada ih je ubijeno. Danas je delegacija Grada Tuzla, odala počast žrtvama Holokausta i položila cvijeće na spomenik Suza, koji se nalazi na mjestu nekadašnje željezničke stanice, odakle je, na put bez povratka, u koncentracione logore širom Evrope, poslato blizu 300 tuzlanskih Jevreja. Teror u koncentracionim logorima preživjelo je tek njih dvadesetak. Holokaust kao zlo ogromnih razmjera, ne smije se nikada više ponoviti, a sjećanje na nevino stradale žrtve je vječita opomena“ – izjavio je Jozo Nišandžić, predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. januar, obilježava se po odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 16. januara 2007. godine 27. januar se u BiH obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.