Nastavak priprema za sanaciju klizišta na području Tuzle

8. Aprila 2015.

U zgradi Gradske uprave Grada Tuzla, danas je održan sastanak na temu nastavka sanacije klizišta na području Tuzle. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa saradnicima, direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, Jasmin Jaganjac i predstavnica UNDP-a, Amila Šećerkadić.

Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, Jasmin Jaganjac, upoznao je prisutne sa aktivnostima, koje su u saradnji sa UNDP-om poduzete na pripremi realizacije preojekata sanacije klizišta u Tuzli.

Gradonačelnik Imamović se zahvalio UNDP-u i Federalnom fondu na dosadašnjoj saradnji, te istakao da je u Tuzli registrovano preko 2.200 klizišta i da su potrebna ogromna finansijska sredstva za njihovu definitivnu sanaciju. S obzirom na nedostatak sredstava, prioriteti u sanaciji će se određivati prema broju ugroženih stambenih objakata na lokaciji. Konstatovano je da je lokalitet Badre-Solina-Grabovica trenutni prioritet za konačnu sanaciju klizišta, jer se time spašava nekoliko stotina stambenih objekata.

Tokom današnjeg sastanka su dogovoreni naredni koraci u pripremi i realizaciji ovog projekta, kao i rokovi za njegovu realizaciju.

Razgovaralo se i o programu izgradnje montažnih kuća za porodice čiji su stambeni objekti uništeni u prirodnoj nesreći, čijoj će se realizaciji pristupiti kada budu okončani geotehnički elaborati za buduće lokacije sa područja Tuzle na kojima će se graditi kuće.

Predstavnici UNDP-a i Federalnog fonda su izrazili zadovoljstvo visokim stepenom efikasnosti rada gradske administracije Tuzle, u nastojanju da obezbijede sve potrebne uvjete za realizaciju projekata sanacije klizišta i obnove stambenih objekata.