Počela izgradnja montažnih kuća na lokacijama Plane, Kozlovac i Paša Bunar

20. Oktobra 2015.

Trenutno je u toku izgradnja montažnih kuća na lokacijama Plane, Kozlovac i Paša Bunar za lica kojima je Grad Tuzla putem javnog poziva dodijelio besplatne placeve za izgradnju stambenih objekata. Radi se o licima čije kuće su totalno uništene tokom prošle godine od posljedica klizišta, te više nisu uslovne za stanovanje.

U ovom projektu, kojeg implementira UNDP u okviru EU Programa oporavka od poplava, a dio sredstava je obezbjedio Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, Grad Tuzla je zadužen za izvođenje pripremnih radova, koji podrazumijevaju uspostavu komunalne infrastrukture, te radove na priključenju budućih objekata na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Na lokacijama Plane i Kozlovac gradi se ukupno 14 montažnih kuća (po 7 na svakoj lokaciji) dok će preostali objekti biti izgrađeni na lokaciji Paša Bunar.

Pored izgradnje montažnih kuća, Grad Tuzla i UNDP, na području grada, rade na sanaciji 165 oštećenih stambenih objekata, čija oštećenja su u vrijednosti do 10.000 KM po objektu, dok je 40 objekata popravljeno u fazi interventnog oporavka.