Počela izgradnja montažnih objekata za porodice koje nemaju uslove da se vrate u svoje domove nakon prirodne katastrofe u maju 2014. godine

23. Juna 2015.

Nakon što su potpisani ugovori kojima su preuzeti prava i obaveze u procesu izgradnje, između Grada Tuzla, UNDP-a i korisnika, započeli su pripremni građevinski radovi na površinama za izgradnju šest montažnih stambenih objekata, u mjestu Plane, MZ Šićki Brod.

Početni radovi obuhvataju pripremu površina za temeljenje, uspostavu priključaka za vodu, struju i kanalizaciju, kao i urbanističke saglasnosti koje će finansirati Grad Tuzla, a samu gradnju objekata finansira UNDP.

„Bilo je neophodno ispoštovati sve procedure koje su stavljene pred Gradsku upravu, kako bi se pristupilo izvođenju pripremnih radova, nakon kojih se na terenu očekuju timovi UNDP-a, koji nastavljaju proces izgradnje objekata. Na lokaciji Plane, u MZ Šićki Brod, postoji ukupno 17 površina na kojima će se graditi stambeni objekti, a prijavilo se samo šest porodica. Za preostalih 11 parcela mogu aplicirati samo porodice koje nemaju uslove da se vrate u svoje domove nakon prirodne katastrofe u maju 2014. godine, u kojoj su Služba civilne zaštite i Grad Tuzla interventnim mjerama uspjeli spasiti više 4000 stambenih objekata. Površine objekata koji će se graditi utvrđeni su ranije, u zavisnosti od broja članova porodica, i kreću se od 38 do 80 kvadratnim metara. U narednom periodu će početi i radovi na izgradnji dvije montažne kuće na lokacijama Paša Bunar i Batva“.

Ukoliko se nastave povoljni vremenski uvjeti, projekti će biti nastavljeni istom dinamikom i već za nekih 60 dana možemo očekivati da će objekti biti završeni,“ naveo je doktor geoloških nauka Miralem Mulać, šef Odjeljenja za zaštitu i spašavanje Civilne zaštite Grada Tuzla.