Upriličena press konferencija povodom održavanja 11. Kaleidoskop festivala u Tuzli

16. Jula 2019.

Povodom 11. Međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, koji će se održaćti od 23. do 28. jula u Tuzli, u prostorijama Gradske uprave Tuzla upriličena press konferencija na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg festivala.
Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop održat će se na ukupno devet lokacija u gradu, uz učešće  preko 80 umjetnika iz pet zemalja (Francuska, Holandija, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina).

“Cilj festivala je kvalitet života građana Tuzle, a posebno mladih, te uključenost mladih umjetnika iz Tuzle. Osim kvaliteta života građana Tuzle, jako je bitan i kvalitet boravka turista, gostiju našeg grada, a ovoga ljeta nigdje im ne može biti bolje u BiH nego u Tuzli, jer uz besplatne kulturne sadržaje noću i danju, imaju na raspolaganju i plaže slanih jezera u centru grada. Naš krajnji cilj jeste razvoj turizma, i zato se predstojećem Kaleidoskopu raduju hotelijeri, ugostitelji, trgovci i drugi pružatelji usluga” , kazao je gradonačelnik Imamović.

Organizator Kaleidoskop festivala je Grad Tuzla uz podršku JKP Panonika, Turističke zajednice grada Tuzle, JU Centar za kulturu, sa Domom mladih i Međunarodnom galerijom portreta, JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla, JKP Komunalac, JZNU Dom zdravlja Tuzla, Kuća plamena mira, te velikog broja nevladinih organizacija i volontera. Osim nosilaca muzičkog dijela programa kao što su Bombaj štampa, Hladno pivo, Born From Pain, Marčelo, Elemental, Ničim izazvan, Nikola Vranjković, Emir and Frozen Camels, Mostar Rock School band, tu je i pet tuzlanskih bendova koji iza sebe imaju aktivan produkcijski rad na muzičkoj sceni. Koncerti će biti popraćeni profesionalnom audio, video i live produkcijom, a svi izvođači će dobiti videomaterijale svojih nastupa, što je posebno bitno za mlade bendove koji se razvijaju. Na festivalu će se predstaviti i mladi tuzlanski umjetnici Mario Ilić (izložbom fotografija “U iščekivanju”), Melisa Činić (Hip hop i Break dance radionice), te street art umjetnici Ljubomir Todorović, Irma Garibović i Darko Jovičić. Zahvaljujući saradnji Grada Tuzle i Općine Saint Denis iz Pariza, na festivalu će se predstaviti i umjetnici iz Pariza sa multimedijalnim performansom A Museum (Teatar), u Ateljeu Ismet Mujezinović. U programu festivala se nalaze brojne radionice, izložbe, koncerti, a jedan od ciljeva festivala je uključivanje, razmjena i dijalog između umjetnika koji dolaze iz različitih sredina.

Zvanični program festivala: http://kaleidoskop.ba/program/